Det äggskalerar

Det märks på FB-flödet att valet närmar sig. Andelen ”ni röstar väl inte på SD”-uppmaningar, med tillhörande texter eskalerar expontentiellt. Gud vad trött jag blir på det. Kan de inte skriva vad de röstar på istället? Eller duger vadsomhelst?

Faktum är att jag nästan känner mig kränkt av att se detta. Tror de att SD-sympatisörerna lurar i vassen en masse i deras FB-krets? Kanske skulle de se över sin lista då, om nu oron är så stor. Fast, å andra sidan, om de var säkra på att sympatisörerna var obefintliga till antalet, skulle de inte behöva lägga ut detta, och alltså inte få visa upp godheten. Silly me.

Jaja, jag är bara på dåligt humör över att att få detta tjat i ansiktet dag ut och dag in, vid så bara en liten ynka titt.

Nu ägnar vi oss åt något roligare. Till exempel har jag efter många umbäranden och bedrövelser äntligen kunnat hämta fjärrlånet av en spännande kursbok The Oxford handbook of Free Will. Måste vara en riktig kioskvältare, min för tre veckor sen gjorda Adlibris-beställning av denna bok är försenad. Ett annat exempel på något roligt är att jag efter tips börjat testa ett litet program, Scrivener, för att hålla ordning på mitt skrivprojekt. Verkar lovande. Jag har läst färdigt De tyngdlösa av Valeria Luiselli. Sådär, skulle jag säga. Den var rätt bra i början, i alla fall så man ville fortsätta läsa. Men sen tyckte jag det blev lite tradigt på slutet, fragmenteringen gick på tomgång. Jag har läst alla recensioner, eller i alla fall många, de är lyriska över det sinnrika sättet att skriva. Jag kan förstå, om man läser ohyggligt mycket mer skönlitteratur än vad jag gör, att man kanske blir lite less på same same. Och då är det förstås piggt med något som är rekursivt och liksom går i sig självt och flyter ihop. Men ändå, lite konstruerat blir det allt. Nu vet jag inte riktigt vad den ville säga. Den är lite som Offills bok, som jag skrev häromdagen, den var också lite kul, snabbläst, men samtidigt lämnade den inga spår. Jag markerade en sida i De tyngdlösa, den där hon skriver om analytiska och syntetiska satser. Hon ger standardexemplet på en analytisk sats: ”Alla ungkarlar är ogifta män”. Men den syntetiska skrattade jag i alla fall åt: ”Alla gifta män tror att långvarig lycka är att dansa med den fulaste kvinnan i hela sitt liv.” Det är kanske inte så kul när allt kommer omkring.

Men, några nya ägg-symmetrier kan vi titta på:

Tags:

4 Responses to “Det äggskalerar”

 1. Lena skriver:

  Jag talar inte om för någon hur de ska rösta, är ganska velig själv. Men: ja, jag tycker faktiskt att ”vadsomhelst utom SD” duger, eftersom alla övriga trots allt är demokratiska. Och med tanke på hur många som verkar beredda att rösta fram SD måste jag rimligen känna en del.

  Det här skrämmer skiten ur mig, för jag föddes så nära inpå kriget att jag känt människor som var med. Och jag kan (liksom Hédi Fried) se skrämmande likheter. Utom att vi faktiskt har facit, vilket gör det hela värre.

  Jag hoppas innerligt att jag har fel.

  PS: Sen påverkas flockdjuret männniskan i skrämmande hög grad av vad (man tror att) andra tycker. Men det är ett kapitel för sig, intressant o läskigt – om nättroll, fejkade folkstormar, robotar, etc. Läs ex vis:
  https://www.dn.se/ekonomi/fem-skal-att-radera-dina-sociala-medier-konton-redan-i-kvall/

  • Camilla skriver:

   Jag vet inte om man kan säga att det är demokratiskt att utestänga någon som röstats fram demokratiskt, heller. Vilket inte på något sätt innebär att jag håller med SDs politik.

   Jag tror inte att jag har 17% SD:are i mitt FB-flöde heller, de (FB-bekanta) utgör inte ett genomsnitt av befolkningen. Men om jag tittar på mitt flöde handlar det säkert till 70 % av sådana inlägg just nu (fast det är inte 70% som postar, utan en mindre andel som postar väldigt mycket iofs). Vilket ju är intressant.

   Jaja, snart är det inte så mycket politik i flödet, ska bli skönt.

   Men jag är ganska pessimistisk när det gäller att få människor att tänka kritiskt och reflektera. Jag tror den förmågan är svår att öva upp, det är som det är, liksom.

Leave a Reply