Valet är nära

Det är väl sådär fyra veckor till riksdagsvalet. Inte bara sådär, utan precis faktiskt. Jag har märkt att det kommit upp en massa extraskyltar på olika ställen i stan, t ex vid infarten till idrottshuset och andra ställen där man tänker sig att folk kanske ändrar riktning och stannar upp lite för att se sig för. Antar jag. Men det har också märkts under en längre tid på facebook. Särskilt intensivt propageras för att inte rösta på SD. Detta görs på olika sätt, dels genom att påpeka att SD ljuger (genom att komma med den rätta statistisken eller tolkningen av den), dels genom att påpeka att SD är nazister.

Detta fenomen (alltså denna ivriga postning av anti-SD-propaganda) får mig att undra några saker. För det första undrar jag om dessa personer tänker att deras vänkrets består av en sådan stor andel SD-anhängare att de frenetiskt måste posta ett par gånger om dagen för att omvända dem. Och om de nu tror det, tror de verkligen att dessa postningar kommer att omvända dem? Jag är benägen att svara nej på båda frågorna. Så, varför postar de? Det finns två möjliga alternativ. Det ena är att de inte riktigt tänker alls, utan helt enkelt bara måste sprida vidare denna viktiga information, utan att bry sig om dess inverkan. Det andra är att de bara måste tala om, hela tiden, var de själva står. Säkert definiera sig i de godas skara. Ibland är det i form av guilt trip, om du inte aktiv är emot är du för. Dvs, om du inte också lägger upp sådant här på din FB-sida, kommer jag tro att du är SD:are. Behöver jag skriva hur illa jag tycker om ett sådant sätt att argumentera?

2 reaktion på “Valet är nära

  1. Men jag tror nog att många människor är sådana, att om de ser att grejen är att inte rösta på SD, så gör de inte det heller. En stor del av befolkningen vill ju göra ”som alla andra” och inte sticka ut. Om de får intrycket att det inte är okej att rösta på SD, så gör de inte det. Men om det är okej eller om den allmänna trenden till och med påkallar det, ja då gör man det. Att tänka själv är ju inte någon idé för många. Man följer skocken istället för att slippa ta egna beslut. Tryggast så, tänker fåret.

    • Hm … jag tycker jag har låga tankar om vad människor tänker, ibland, generellt, men jag har inte tänkt på att det kan vara som du skriver. Men det låter ju inte helt osannolikt. Jag får ha större fördragsamhet med dessa fanatiker då, helt enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *