Ledig kväll

Ikväll har jag inte läst en enda rad av något vettigt. Eller, det har jag förresten visst gjort, jag har ägnat nästan hela dagen på jobbet åt läsning. Inte så’n läsning. På jobbet läser jag tekniska rapporter, vetenskapliga artiklar och liknande. Och sen när jag läst åstadkommer jag antingen en sammanfattning, ett utlåtande, eller en rekommendation. Eller så har jag bara lärt mig något. Eller så korrigerar jag, eller kommenterar. Det beror på.

Men jag har inte läst något idéhistoriskt, eller filosofiskt. Jag har inte ägnat mig åt studier. Nej, ikväll har jag övningskört flera timmar med Lille Son, som snart har uppkörning, och pratat med Lilla Dotter och Store Son. Och pratat med Doktor T. Och strösurfat, och smakat ett gott portvin. Jag har sorterat in böcker i bokhyllan, de som jag använt för essäskrivandet. Om några dagar ska inlämningsuppgiften i filosofikursen vara klar, men det är som sagt flera dagar dit. Så jag tog en ledig kväll. Jag vet knappt vad jag ska läsa nära jag inte har något bestämt att läsa. Inte för att det inte finns något, utan att det finns alldeles för mycket. Ska jag fortsätta med Tegmark, eller de Beauvoir? Eller ska jag kanske plocka fram böckerna till nästa filosofikurs och skumma lite? Eller borde jag rentav gå och sova? Det senare är kanske inte världens sämsta idé med tanke på att det blev lite dåligt med sömn förra natten, 3,5 timme om man räknar lite generöst. Det är inte bra att sova så lite, men det berodde inte på att jag inte kunde, utan på att jag ville läsa färdigt. Sen sov jag som en stock alldeles för kort tid. Om jag går och lägger mig nu får jag hela 6,5 timmars sömn, det är lite väl lyxigt kan man tycka. En timme till borde jag kunna vara uppe. Det är i alla fall torsdag imorgon, och sen är det fredag. Och lördag och söndag. Och då behöver jag inte ställa larmet. Och jag kan läsa. Och sen ska jag skriva uppgiften i filosofi färdigt. Och efter det skriva kommentarerna till mina kurskamrater i skrivkursen. Och läsa Frankenstein igen, för tredje eller fjärde gången.

Faktiskt har jag tänkt en massa saker som det som jag har läst, men det är som om de tankarna bidar tid. Och utanför fönstret är mörkret kompakt. Jag ser in, om jag hade sett, i skogen. Längre bort, längre ner, ser jag ljus från det som är ett villaområde, men här är det mörkt. Det är skönt.

2 reaktion på “Ledig kväll

  1. 6,5 timmars sömn lyxigt? Mindre än 8 timmar ser jag som sömnbrist. Sover oftast 8,5-9 timmar. Obegripligt varför så många människor nekar sig själva sovtid! Ser det nästan som en form av självförakt.

    • Det är mycket enkelt, det är så roligt att vara vaken, det finns så mycket som är intressant att läsa om och tänka på. En ständig kompromiss eftersom det finns ett visst behov av sömn också. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *