Och vad ska vi göra sen?

Vi börjar se slutet på spackling och målning. Varje dag efter jobbet, varje lördag och söndag precis hela dagarna, den senaste månaden har vi ägnat oss åt detta. Jag ska berätta hur det går till; det är alltså både tak och väggar som ska spacklas om målas. Och taklister. Och golvlister. Och dörrfoder. Där gipsskivorna möts blir det en skarv och den spacklar man och så sätter man i en remsa för att täcka skarven. När det har torkat, spacklar man en gång till för att jämna till det, spacklingen krymper nämligen. Sen målar man en gång, och så får man förmodligen lägga på lite finspackel innan man målar igen. Sammanlagt blir det minst tre lager spackel och fyra lager färg. Minst. Färgen torkar på ett par timmar, men spacklet tar sådär 4-24 timmar på sig, beroende på hur tjockt lager man lagt på. Ett rum på 12 kvadratmeter tar 4-5 timmar att spackla första gången, 2-3 andra, 2-3 timmar att måla, 1-2 timmar att spackla och sen 2 timmar per lager. Man inser att det tar tid att få det klart med all torktid.

Men nu är alla rum spacklade minst en första gång, några rum är klara, barnens rum t ex. Badrummen (där var det bara taket som skulle målas, resten sköter plattsättaren med kakel och klinker). Tvättstugan och kapprummet var klart, tills mellanväggen med skjutdörrsmekanismen kom upp. Köksdelen är klar. Hallarna är målade en första gång. Det är faktiskt bara ett rum och vardagsrummet som ännu inte fått något färglager kvar. Det är inte så mycket, jämförelsevis.

En sak som bygget har förtydligat för oss är det märkliga i att det finns så många ohyggligt kompetenta yrkesmänniskor, snickarna, plattsättaren, elektrikern; de är sanslöst professionella och kunniga. Snubben som gjorde bänkskivorna till köket. Grävmaskinisten. Alla som vi haft att göra med i byggprocessen, undantaget kommunens byggavdelning som för all del gör så gott de kan, försöker, är ohyggligt kompetenta och skickliga. Man undrar hur det kan komma sig att de är så skickliga när t ex, helt taget ur luften som exempel, Sveriges regering är så makalöst, pinsamt, inkompetent?

Om vi ska återknyta till rubriken för inlägget; Nu har vi ägnat oss så många månader åt detta bygge, vad ska vi göra sen när det är klart, när vi flyttat in? Ska vi bara sitta och glo då?

4 reaktion på “Och vad ska vi göra sen?

    • Hm, de försvann uppenbarligen … jag kan inte se dem någonstans 😀 . Jag tror kanhända wordpress är lite old fashioned, det duger inte med färdiga smileysar, man måste köra med de gamla teckenkombinationerna …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *