När Jonas Thente visar att han lider av naturvetarkomplex

För lite mer en fem år sen skrev jag en bloggpost om Jonas Thentes uppenbara oförmåga att förstå matematik. Han hade skrivit en krönika som jämförde språket med matematik. Kontentan var att matematik behöver man inte kunna eller förstå, men språket är däremot, det är viktigt. Naturligtvis är språket viktigt, men det är dels svårt att se varför det ska ställas mot matematik, dels är det svårt att förstå hur man kan missa att förstå att matematik är ett språk och att man får med sig väldigt mycket av tankeförmåga om man förstår matematik. Men, Jonas Thente är förstås inte den ende som inte begriper det.

Men nu är han i farten igen med sina naturvetenskapliga mindervärdeskomplex. Den här gången är det ännu konstigare. Stycket som handlar om ”naturvetarblicken” verkar helt frikopplat från övriga texten. Som något som han bara var tvungen att häva ur sig. Hur kom fördomen kring naturvetares läsvanor in i en text om hur bokläsare står handfallna, de som har lärt sig så mycket om människan av sin läsning, inför fenomenet Trump och handlandet emot fakta?

Jag kan se två skäl:

  1. Thente försöker på ett indirekt anklaga det naturvetenskapliga läsandet (dvs faktaläsandet, som inte är romanläsande och därmed inte ”förändrar” (förädlar får man förstå) för världens Trumpifiering. Naturvetare läser inte, och inga andra heller, utom bokläsare som är få, och se hur det går.
  2. En reträtt, ett slags ursäkt till alla naturvetare som utan Jonas Thentes vetande faktiskt, väldigt många, läser både det ena och det andra, som har kontakt med både romanläsande och faktaläsande (Thente verkar bara ägna sig åt det första), och kan se saker från alla håll, inte bara det smalt humanistiska perspektivet.

I själva verket, här ägnar vi oss åt Principle of Charity, har Jonas Thente äntligen insett att han inte bara ska ägna sig åt romanläsande, utan också lära sig förstå matematik. Då hade han begripit Trumpifieringen mycket bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *