När till och med Doktor T mansplainar

Jag har några blommor, Saint Paulor, som jag ärvt av mina morföräldrar. De har därför ett stort affektionsvärde för mig. Jag har lyckats hålla dem vid liv i tolv år, sen min morfar dog. Innan dess hade jag andra Saint Paulor, faktum är att jag haft dessa blommor nästan i hela mitt liv, att pyssla om. Jag har ganska bra koll på hur de ska skötas. Men de här, som härstammar från mina morföräldrar, höll på att dö tältdöden här när vi var nya i husvagnen och inte riktigt visste hur vi skulle styra upp förtältet för att det inte skulle bli åttio grader mitt på dagen, fastän man förstår det om man bara ser framför sig lite grann. Det hör till det mentalt omedvetna, för att fundera över begrepp som används i filosofikursen nu.

I vilket fall som helst höll de här paulorna på att dö, det blev för varmt en dag. Men det finns fortfarande liv i några stammar som jag pysslar extra mycket med tills de ska få flytta in i köksfönstret i huset, som vetter mot öster som sig bör för dessa blommor.

Doktor T tittade på medan jag pysslade. Sen kunde han inte hålla sig. Han hade tusen råd om hur de bäst ska skötas. Han lyssnade inte på mig när jag sa att jag visste det, att jag hade många årtiondens, kanske fyra, erfarenhet av dessa blommor. Han kunde ändå inte låta bli att tala om vad jag skulle göra med dem. Är det inte konstigt? Och det konstigaste av allt är att det är samma Doktor T som höll på att vattna ihjäl dem för bara ett par månader sen. Jag funderade på varför det plötsligt började sloka, Och då visade sig att de badade i vatten. Eftersom Doktor T fått ett ryck att övergöda husets blommor med biologiskt gödselmedel som luktade apa.

Det verkar vara en vanlig syssla hos män i vissa åldrar, att helt enkelt stänga öronen och köra på sina egna föreställningar om hur saker och ting är beskaffade.

Man får se det positivt, det betyder att jag inte behöver engagera mig alls. Mansplainarna kan köra sitt race helt utan min medverkan, de vet exakt och precis hur saker ska göras, och de vet exakt och precis vad jag tycker, tänker och säger utan att jag behöver göra något alls. Är det inte praktiskt? Nej, kanske inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *