Det rara barnet

Jag har tre Rara Barn. Ett av demStore Son, har alltid varit mycket egensinnig, extremt egensinnig kan man säga. När han var fyra år stod han på locket på toastolen och släppet sin snuttefilt, och så undrade han varför den föll till golvet. Varför föll den när han släppte den? Varför var den inte kvar i precis det släppta läget? Mamman, ingenjören, dvs jag, tyckte det var en naturlig fundering, svarade på frågan och tänkte inte mer på det. Men senare tyckte Store Son ofta att skolan var en tråkig inrättning, inget fick man lära sig och bara trams skulle man hålla på med. Det var en prövning, kan man säga. Ett barn som begriper allt, men tycker skolan är meningslös och struntar i den. En frustration för föräldrar som vet att med bara en gnutta uppmärksamhet kan skolan passeras. Det fungerade ganska länge, men efter halva gymnasiet tog det stopp. Store Son har integritet, och om skolan är meningslös, hur lätt den än är, så är den.

Store Son ägnade sig åt datorspel. Han skickades till skolpsykolog och kom tillbaka med en lång utredning som sa det vi egentligen visste, det var inget som helst fel på den intellektuella förmågan, tvärtom var den exceptionell. Föräldrarna slet sitt hår, någon skola skulle det inte bli tal om enligt Store Son. Efter ett tag lugnade föräldrarna ner sig och bidade sin tid, saker och ting måste ha sin gång.

En dag kom Store Son med ett tio sidor långt kontrakt som han bad mig läsa. Det verkade rimligt. Och sen försvann han ut i världen sysselsatt med det han ordnat för sig. Med de sociala kontakter han skaffat sig. Han reste till London, Bryssel och Köln. I flera veckor reste han. Sen spelade han plötsligt semi-final i en turnering, med sitt lag, och vann. Och om en vecka ska de spela i final.

Sens moralen i denna historia är två. Den ena är att skolan inte säkert klarar av att matcha de extrema begåvningarna, skolan förlorar dem. Den andra är frågan om Nyttan, vad är det egentligen att göra nytta, och är det vår mänskliga uppgift här i världen, och isåfall varför?

Om jag varit lagd åt ett visst håll, t ex om jag trott det finns en mening med allt som händer, utöver evolutionen, hade jag trott att det fanns en avsikt med att jag skulle få denne egensinnige son. Och det vore isåfall att fundera över just Nyttan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *