I mörkret

Här sitter jag i mörkret och reflekterar över dagen.

Idag fyller Store Son tjugo år. Han är inte tonåring längre. Det är också första födelsedagen vi inte firar tillsammans. Han är inte hemma. Hans e-sport har tagit honom ut i världen för tävlande, som vilken idrottare som helst. När han kommer hem ska vi fira ordentligt.

Doktor T och jag har städat och flyttat ännu mer grejer. Vi är nästan klara. Det är inte roligt alls att flytta. Att packa och städa. Mot slutet blir det en massa grejer som inte kan kategoriseras och förpackas i enhetliga kartonger. De kan också vara för stora för att gå i en flyttkartong. Fruktansvärt. Jag tror inte att jag tänker flytta någon mer gång.

Mitt i alltihopa behövde jag också göra en entimmes-tenta i Teknikens idéhistoria, så det gjorde jag, sen fortsatte flytten. Det är faktiskt den tidiga människans fel att det är så jobbigt att flytta. Om de inte hade övergått från jägar- och samlarsamhälle till jordbrukssamhälle skulle vi inte ha så ohyggligt många prylar att packa. Då hade vi inte ens behövt flytta på det här sättet, eftersom vi alltid skulle ha flyttat. Med färre prylar.

Men nu har vi installerat oss för husvagnsliv ett tag. Nu har vi två dagar att städa färdigt. Sen ska vi måla fasad. Tur det inte tar slut på saker att göra.

4 reaktion på “I mörkret

 1. Du skyller på de tidiga människorna för att du har mycket saker att flytta…! 😉 När ungefär inträdde shoppingåldern i Sverige på allvar för gemene man? Då menar jag verkligen för de flesta alltså. På 70-talet? För vissa grupper lite senare kanske. Före denna tid var det nog knappast någon större grej för de flesta att förflytta sina ägodelar. Kommer du ihåg TV-serien Lilla huset på prärien? De lastade hästvagnen med familjens grejer på nolltid och drog vidare. Vilken frihet! Det är annars härligt med stor bostadsyta i ett hem. Det borde den som kan unna sig. Det sorgliga är att så många faller i fällan att samla så mycket prylar på sina kvadratmetrar. Jag bor själv på 45 kvm. Låter litet men för mig med så få prylar är det större än nödvändigt men det är bara bra. Vid ett besök nyligen av en som aldrig varit hem till mig var förvåningen stor. ”Du lever ju som i en klostercell.” Om hon bara anade vilken komplimang det var. Hon tyckte dock inte om det alls. Det var en ganska ny bekantskap och jag tror att hon blev chockad och jag har aldrig blivit hembjuden till hennes familj heller. Tror de är lite bohemer med hem därefter… Jag har medvetet rensat bort ungefär en tredjedel av mina saker de senaste åren efter inspiration från minimalistbloggar. Antalet böcker är minskat med mer än hälften. Så skönt! 🙂

  Förresten, hörde jag nyligen om att det kommit ut en svensk bok om döstädning. Den ska tydligen ha blivit mycket populär och översatts till en rad språk redan. Det är verkligen en bok som behövs men vem vill ge en sådan till sina föräldrar? Eller till någon sjuk? Makabert.

  • Ja, vad har man (jag) för grejer egentligen? Jag är inte mycket för att shoppa, så hur blir det så mycket? Möbler till kök, vardagsrum, sovum och arbetsrum. Massor av böcker. Inga prydnadssaker utöver ljusstakar och ljuskoppar. Blommor. Kläder som får plats i en garderob, jag tror jag har extremt lite kläder för att vara kvinna. Uteprylar (trädgårdsmöbler, trädgårdsskötselgrejer), tvätt- och städgrejer. Köksprylar. Skafferiet tog stor plats. Det blir en del till fem personer. Men jag är förtjust i tanken på att ha få prylar, det får bli en ny rensomgång när vi flyttar in i huset. ”Tyvärr” är det rätt stort, 176 kvm, och det blir två förråd och ett garage dessutom. Det finns potential för att spara på sig.

   • Härligt med stor boyta! I det ena förrådet kan ni inreda ett litet hemmagym. Så var det i villan där jag växte upp. Vi hade tjock madrass, ribbstol, motionscykel, medicinbollar, studsmatta och stor tålig hörnsoffa full med kuddar att kriga med. För oss barn (och grannbarn) var det förstås bästa lekrummet.

    • Jag tror jag hört sönerna förorda den tanken också någon gång … :-D, vi får se vad det blir, med dessa täta flyttar under senaste året har vi trots allt slimmat prylinnehavet en hel del.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *