En liten tröst

Efter gårdagens traumatiska upplevelse med de inpackade och borttransporterade böckerna, nåja, de har bara transporterats några hundra meter, kom en liten tröst igår. Min beställning till höstens kurser. Kursböckerna till den första delkursen i filosofi tror jag att jag redan har, men till idéhistoria och kreativt skrivande införskaffades en del litteratur. Det ska vara ytterligare några böcker till kreativt skrivande, men de tänker jag mig låna på biblioteket. Tror jag.

Min rare äldste son hade omdömet klart för sig: ”Är du helt efterbliven som köper så många böcker och släpar hem nu när vi ska flytta?” Så var det med den saken. Han förstår helt enkelt inte.

Nu hoppas jag på mycket lästid. En intressant sak med idéhistoria är att det också är mycket historia. Man behöver veta i vilken tid idéerna uppstod och levde, för att se hur de kunde uppstå. Självklart naturligtvis. Men jag tänker på det nu, i kursen i Teknikens idéhistoria, det är lika mycket teknikhistoria. Passar mig bra förstås. Men Doktor T blev upprörd häromdagen, när jag tänkte förpassa Karlebo handbok till bokhimlen, den eviga lagringen. Han beskyllde mitt läsande i humaniora för en sådan ohygglighet. Men, så är det såklart inte. Jag minns inte hur Karlebo handbok kommit i min ägo, för jag är ju inte en ingenjör som håller på med skruvar och muttrar i alla fall. I själva verket är hela min ingenjörsgärning ett stort undvikande av att smutsa ner mig med maskindelar. Jag räknar och tänker hellre, det är jag mycket bättre på. Men Karlebo handbok fick bo kvar av nostalgiska skäl.

Vilken bok ska jag börja fuskläsa, tro? Det där med islam tycks ju ligga i tiden, jag kanske börjar med det.

6 Responses to “En liten tröst”

 1. Eva skriver:

  Känner du till kurslitteratur.se? Där kan man köpa böcker som annars kan vara svåra att få tag på. Dessutom kan man kostnadsfritt lägga upp böcker till försäljning om man vill rensa i hyllorna. Där hade du billigt kunna köpa Orientalism i nyskick av mig. (Läste bara fyrtio sidor och lade av pga bristande intresse.) Men något säger mig att du inte vill göra dig av med böcker i första taget… 😉 Kul att du gläds så mycket åt böckerna och kurserna. Dina barn kan verkligen inte skylla på boktomt och illiterat hem om de skulle slappa till med sina studier framöver.

  • Eva skriver:

   http://www.myterochmysterier.se/category/myter-mysterier/

   Jag har ägnat ca 30 timmar i juli till att lyssna på poddar av Eric Schüldt och Per Johansson. Den absolut bästa serien är Myter och mysterier. Borde passa olika temperament då Per är den kunnige och beviskrävande skeptikern som ifrågasätter allt och Eric mer den öppna, tillitsfulla och troende typen. Så enkla är de förstås inte. Medan Per inte har något emot att betala ett pris för sina övertygelser och faktiskt kan ändra sig om han överbevisas, så vill Eric helst slippa lida och kanske främst söker bekräftelser på de tankar och tro han redan har… De (eller främst Eric) är väldigt öppna i programmen samtidigt som man får sig rejäla lektioner på områden där åtminstone jag har dålig koll, t ex egyptisk mytologi. Just de två poddarna om Egypten var de bästa. Rekommenderas verkligen om du hinner samtidigt med bokfrossandet. 🙂

   • Camilla skriver:

    Jag kanske försöker lyssna. Jag har lite svårt för Eric Schüldt av någon anledning, han har något naivt över sig som jag tycker är besvärande. Och sen tycker jag det går oerhört långsamt när de pratar, jag blir nervös. Läsa tack. 🙂

    • Eva skriver:

     Det naiva är delvis en medveten journalistisk teknik. Han tar ofta på sig rollen som novis så att andra kan få tala och glänsa. Skrev mail till honom igår och tackade honom för poddserierna och Idévärlden oh förklarade varför jag tycker så mycket om poddarna. Han svarade direkt och förklarade faktiskt just detta med intervjusättet, att han tar en medveten roll i samtal som offentliggörs. I andra sammanhang när han intervjuats om sin speciella samtalsteknik har han också sagt att det är ytterst medvetet. Han får mer ut av personerna då och når lättare sitt mål. Han vill att folk ska öppna sig, tala om sig själva, och om inte det så ge ifrån sig intressant kunskap. Han är inte så oskyldig som han verkar. Han vill uppnå effekt, magi som han kallar det. Men den fungerar ju inte på alla förstås. Jag gillar honom starkt. (Han liknar på flera sätt mig själv…)

  • Camilla skriver:

   Jag kände till kurslitteratur.se tidigare, men tycks ha glömt det, tack för påminnelsen! Nej, mina böcker får sällan flytta … möjligen någon lättare skönlitteratur som kan få nytt hem då, någon ”slit-och-släng”-pocket.

   Mina barn kommer att skylla på att de är traumatiserade, att de är alldeles mättade, eller nå’t. Men ibland passar det minsann, när man behöver hjälp med skolarbete. Då var det minsann bra att Kommunistiska manifestet fanns i bokhyllan t ex. Eller Doktor Glas. 😉

Leave a Reply