Om man skulle läsa mindre

Världen är full av nonsens. Det kan väl ingen säga emot.

Den är full av tvivelaktiga antaganden, ogrundade påståenden och undermåliga resonemang. Och det påstår jag utan att anföra minsta lilla bevis för det. Utöver påståendet i sig. Man skulle kunna se det rent matematiskt. Rent matematiskt finns det oändligt många påståenden. Några påståenden är ogrundade. Eftersom det finns oändligt många påståenden, måste det därmed finnas oändligt många ogrundade påståenden. QED. Tänk bara på oändligt stora primtalsöknar, så är den saken klar.

Men jag tycker det är jobbigt när saker och ting påstås som naturligtvis är avsett att göra en poäng, och dessutom är uttryck för den subjektiva åsikten hos den som påstår det den påstår. I kursen i vetenskapsteori läste vi en intressant text om objektivitet, det handlade främst om objektivitet inom samhällsvetenskaperna. Texten resonerade kring frågan om forskarens objektivitet, och förde fram argument för att det är omöjligt att vara objektiv. Frågor som anses viktiga är subjektiva, det finns inga objektiva kriterier som bedömer det. Och vinklingen är också en fråga om subjektivt intresse. Man har en uppfattning och sen jobbar man på att rationalisera den. Den som rationaliserar bäst vinner. Eller vinner inte alls, eftersom andra rationaliserar på andra sätt, och sen kan de smutskasta varandra i evighet. Det var ett ogrundat påstående.

Ändrar någon någonsin uppfattning om något? Jag ändrade uppfattning i en fråga idag. En av mina kollegor anförde goda skäl för att det borde vara på ett visst sätt i ett visst projekt. Och jag tyckte det verkade vettigt, så jag ändrade mig mot vad jag tyckt tidigare. Det är mycket enkelt. Om man fokuserar på att göra rätt istället för att ha rätt tycker jag det brukar lösa sig. Men det finns säkert frågor jag aldrig ändrar uppfattning i, jag kan inte komma på någon nu, det är antagligen för att det inte är en fråga när man har en bestämd uppfattning.

Det jag tänkte när jag började skriva var att världen är så full av pladder och nonsens att man slösar bort tiden med att läsa sådant. Å ena sidan vill jag läsa det för att liksom flexa skillsen i att identifiera det. Å andra sidan är tiden begränsad och kanske borde jag ägna mig mer riktat åt sådant som har verklig substans. Problemet är att man måste läsa för att avgöra om man ska läsa det. Kanske gör jag en testperiod med mindre allmän läsning, men mer fokuserad av det som verkar viktigt. Hur det ska gå till rent praktiskt vet jag inte än.

Nu kommer snart takteglet att läggas på plats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *