Alkoholiserade föräldrar

När man bor som vi gör nu, vilket inte precis är centralt, men ändå inte mer än fem minuter med bil till stadskärnan, i en för all del mycket liten stad, med dåliga bussförbindelser, blir det mycket skjutsande av tonåringar. De yngsta tonåringarna har åtta månader kvar till sin Freedom Day, dvs då de kan ta körkort och bli lite Independent. Men tills dess är det ren jour-taxi som gäller.

Förr i tiden kunde jag ta ett glas vin en helt random kväll när jag slog mig ner och läste, men numera inskränker sig alkoholintaget till den trevliga ölen på fredagen när man kommer hem från jobbet, och den trevliga ölen när man varit ute på lång promenad eller något sen lördag eftermiddag. En trevlig öl tar några timmar att smälta avseende alkoholhalt, och man är därmed demobiliserad för bilkörning dessa timmar. Typ två timmar fredag kväll t ex, mellan klockan sex och klockan åtta. På lördagen kanske mellan klockan fem och klockan sju.

Och vad händer dessa timmar? Jo, naturligtvis ringer något av tonårsbarnen just då och vill ha skjuts. Trots att man vidtagit alla mått och steg och framförhållningsåtgärder man någonsin kan för att försäkra sig om att dessa timmar kan räknas som egentid. Men det hjälper inte. Tonåringarna ser detta som riktlinjer och eventualiteter. Detta innebär förstås, att om de ringer emedan alkoholen förbränns, medvetna om föregående varning om taxiverksamhetens uppehåll, så får de vänta. Eller vända sig till annan skjutsverksamhet. Ibland förbarmar sig deras storebror över dem, men han har en mycket hårdare attityd än  jag, den mjuka modern, och anser oftast att det man sagt har sagts, det som överenskommits är överenskommet.

Men vad gör då detta, det är väl ingen katastrof om de rara barnen får vänta någon timme? Det fick minsann vi göra på kottdjurens tid. Eller så kan de väl gå, fem kilometer är ju löjligt att prata om. Det är bara att sätta fart på benen. Så fungerar naturligtvis inte verkligheten. Det som händer är i själva verket att jag, modern, kommer att känna mig alkoholiserad, omoralisk, karaktärslös och svårt samvetstyngd av mitt svåra alkoholbruk på ett par öl i veckan. För att inte tala om de gånger jag försöker kompensera denna störning med att ta en ostörd öl en söndag eftermiddag.

Undrar om de, barnen, är sponsrade av nykterhetsrörelsen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *