Pekpinnar

Jag blir upprörd över tvättmaskinen som vill ha 2 timmar och 45 minuter på sig att tvätta en vittvätt. Och jag blir upprörd på torktumlaren som tycker över fyra timmar är lagom tid att torka samma tvätt på. Jag är upprörd över att tvättmaskinen och torktumlaren tycker att de ska bestämma hur mycket energi jag använder på tvätten. Det är ju ändå jag som betalar. Och ja, jag vet att pekpinnarna tycker att vi ska spara på energi. Särskilt om den är fossil. Undrar hur det blir den dagen den inte är det längre. Kommer tvättmaskinen fortfarande att kräva samma tid, eller längre, som när man stod vid ån och tvättade? Jag misstänker nämligen att det inte bara är energin det handlar om. Hur var det nu med RUT-avdraget, hur lätt var och är det att få acceptans för det? Justdet, tvätta och städa och så’nt det ska man göra i sitt anletes svett.

Tvätt är en fråga om moral. Det är en fråga om plikt. Det får minsann inte var smidigt det inte.

Nu råkar jag vara av uppfattningen att jag tycker själva grundtanken för denna hysteri med energi, dvs människans överlevnad, är en fånig fråga. Människan behöver väl inte överleva? Varför ska människan som art leva i all oändlighet? Jorden kommer inte att gå under av vår livsstil, men vi kommer kanske att göra det. Och än sen då? Är inte det höjden av megalomani att tycka att mänskligheten måste överleva till varje pris för mänskligheten?

Nåja, det var de filosofiska frågor som energihysteriska tvättmaskiner och torktumlare (vet inte de att människor arbetar och inte kan ägna sjuttioelva timmar varje kväll åt att få igenom en maskin tvätt, by the way?) ger upphov till.

Dagen har ägnats åt … tvätt, och foto, och satslogik. Man måste älska satslogik. Det är så himla … logiskt.

Några vårbilder. Inte långt från islossning. Och inte jättelångt från lövsprickning.

Förresten satt jag i solen en timme senare på eftermiddagen och lyssnade på Filosofiska rummet, om människovärde. Det var ytterst intressant. Om man anser att alla människor har lika värde, som människor, en tanke jag ansluter mig till, kan man faktiskt skippa begreppet människovärde. Det tillför ingenting om det är lika för alla. Då kan man prata om annat, verkliga skillnader, och som rimligen föranleder olika behandling (t ex skillnaden i hur man ser på en brottsling respektive ett brottsoffer). Att tänka igenom det, och strukturera frågan, är ingen dum tanke alls.

Tags:

2 Responses to “Pekpinnar”

 1. Eva skriver:

  Har märkt att många har väldigt långa program på sina tvätt- och diskmaskiner. Själv har jag aldrig tvättat ett program längre än 50 min. (Längsta möjliga på maskinen är 65 min och då är maskinen 13 år gammal) Fattar inte hur man kan acceptera något annat! Finns inget snabbprogram? Torktumlaren gör torrt på 25 min på maxvärme, tunna plagg på 10 min. Undrar om det har med kopplingen att göra. Min bänkdiskmaskin tog bara 35 min på sig före jag kopplade den på fackmannamässigt sätt och då plötsligt tar det 55 min!

  • Camilla skriver:

   Det är väl just förklaringen, att den är gammal, då slipper du långa, energibesparande program …

   Nya disk- och tvättmaskiner och torktumlare excellerar i längtan att gå tillbaka till bäcken.

   Vissa snabbprogram finns, men inte för vittvätten. Eller det kanske det gör, men det kräver engagemang och experimenterande för att mecka temperatur och centrifugering och köra på ett program som inte beter sig hysteriskt. Det kunde gärna få stå på maskinen ”om du använder denna knapp kommer du tvätta snabbt och effektivt, men det kostar tre gånger mer energi”, det gör inget, jag skulle välja det.

Leave a Reply