Klart vi ska bygga robotar!

Något som brukar uppröra mig storligen är när människor vill begränsa människans kreativitet, nyfikenhet, föreställningsförmåga och uppfinningsförmåga. Jag finner det outsägligt enfaldigt, eftersom de är, måste vara, de egenskaper som allra mest definierar människan. Istället för att ägna oss åt teknisk utveckling t ex, borde vi ägna oss att förstå människan. Men misstaget man gör med den attityden är, enligt min uppfattning, att teknisk utveckling i väldigt stor utsträckning handlar om att förstå människan. Det gör man genom att försöka leta efter våra gränser, försöka se vad som sträcker på dessa gränser. Jag brukar t ex hävda att utveckling av robotar, av AI, inte är något annat än försök att förstå oss själva.

Detta sätt att se på saken tycks dock inte vara vanligt alls, istället står rädslan och vidskepelsen som spön i backen. Därför blev jag mycket glad i dag när jag röjde undan gamla tidningar, och satt och slöbläddrade, och fick upp följande uppslag:

Här kan man ladda ner och läsa hela artikeln, och ännu mer om robotar. Och annat. Om man vågar.

Lägg märke till att jag inte påstår att det är det enda sättet som finns; jag är ju ingenjör, så jag vill inte förbjuda några tankar, någon kreativitet, några idéer eller något sätt att lösa problem. De filosofiska problem som kan uppstå om (verkliga eller förmodade) intressen ställs mot varann får man ta ställning till och diskutera längs vägen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *