Thérèse Raquin

Imorse gjorde jag en fånig test, Engine Quiz, som handlade om motorer och hur de fungerar. Jag är trots allt ingenjör, och det vet man ju att ingenjörer kan allt om motorer. Eller? Nu är jag inte den sortens ingenjör som håller på med maskiner, jag meckar inte, och jag konstruerar inte. Jag räknar och för all del både uppfinner och utvecklar. Men inte motorer. Icke desto mindre hade jag 28 rätt av 30. Det var helt ofrivilligt. Men, det finns mycket som man kan lösa bara med hjälp av logik, sunt förnuft (eller allmänna kunskaper i fysik kanske) och slutledningsförmåga. Så var det med den saken.

Sen skrev jag om Thérèse Raquin. Väldigt modernt, tyckte jag, trots sina 150 år på nacken. Världen var väl inte precis modern, men sättet att tänka ur de bojor de stackarna ofelbart hamnat i. Det är ju en feministisk roman. På sätt och vis. En roman om särskilt kvinnans ohyggligt låsta livssituation. Hon är helt fast, hon kan inte göra något alls. Hon skulle ju förtvina och dö där. Inte konstigt att kvinnor blev hysteriska. Men, mord löser ju inga problem, i alla fall inte för den som inte är tillräckligt kallhamrad eller psykologiskt kontrollerad för att klara av att leva med det. Det är bättre med skilsmässor än med mord.

Ja, och så skulle en gruppuppgift i filosofikursen slutföras. Jag tycker ändå att jag hunnit med det och att delta i familjeuppgifter för dagen. Om några dagar kan man börja söka höstens kurser. Filosofi B och Idéhistoria B står preliminärt på programmet. Vi får se om det kan bli något mera. Nästa läsår bör bli bättre för studier, är tanken, när huset är byggt och vi kan bo där vi ska bo. Helt enkelt. Och inte behöver tänka på saken mer. Är tanken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *