Tidig morgon

Jag har aldrig varit någon morgonsovare, men förr i tiden kunde jag sova till nio-halv tio på helgerna i alla fall. Om jag ville. Det kan jag inte längre. Oavsett hur dags jag går och lägger mig. För att sova ifatt behöver jag alltså gå och lägga mig tidigare. Fredagar är bra för det. Tyvärr händer det att man kommer över trötthetspuckeln där vid nio-tiotiden, om man (jag) inte pallrar sig (mig) i säng. Jag kom över trötthetspuckeln igår, jag började ströläsa lite mer om teknisk analys. Matematiska modeller ligger av naturliga skäl för mig. När jag höll på med det för ett några år sen, var det mindre lätt att skaffa data. Det var tidsödande. Men nu är det lättare, och jag är nyfiken av mig.

Så jag ägnade några timmar åt det.

Egentligen borde jag ha sovit, eftersom jag vaknade klockan sex i morse som vanligt. Nu är det dessutom ljust när man vaknar så dags, vilket gör det svårare att somna om. Inte just för att det är ljust, men för att man blir påmind om att dagen har börjat, och det finns en massa intressanta saker att göra. Men jag lyckades tvinga mig att somna om till strax efter sju. Sen låg jag kvar i sängen och läste till strax före åtta, då kände jag att någon gjort kaffe, så jag klev upp. Tyvärr hade denne någon, dvs Doktor T, gjort kaffe och hunnit dricka upp det, så jag fick i alla fall brygga nytt. Ett i-landsproblem såhär på lördag morgon.

Utsikter för helgen är att ströva runt på tomten och märka upp var stenrösena ska ligga, förekomsten av sten är nämligen riklig. Några stenar är riktigt stora och platta, de är mina filosofistenar, som ska stå på gräsmattan för mig att ligga och filosofera på. Jag ska ligga där och titta upp på trädtoppar och himmel, och läsa och filosofera. Sen ska vi titta på träden som fälldes igår, och se vilka mer som behöver fällas. I snart åtta år har jag ägt den där tomten, periodvis ganska tedious kan man säga, platsen kommer att ha en intressant historia att berätta. Om några månader borde vi bo där. Det blir väldigt bra. Sen kan jag nämligen öka lästakten och helt fokusera på väsentligheter.

Det var en av helgaktiviteterna, den andra är förstås att läsa, t ex läsa klart Thérèse Raquin. Jag har inte hunnit så långt, det är sådär 170 sidor kvar att läsa. Men det ska väl inte ta alltför många timmar, tänker jag. Den är faktiskt rätt intressant. Jag känner till den i stora drag, men sättet Zola fångar läsaren på; Thérèse är helt platt till att börja med, men nu börjar hon få liv, jag undrar hur det ska fyllas ut.

Nu blev det dagbok, de filosofiska frågorna bakgrundsprocessar.

2 reaktion på “Tidig morgon

  1. Upptäckte en sak i fredags på biblioteket. Många klassiker finns i lättlästa versioner. Blev fundersam över deras likhet med originalet. Lånade några för att testa. Jag var skeptisk. Skulle de förmedla detsamma? Blev positivt överraskad. På fem timmar hade jag plöjt Anna Karenina, Madame Bovary och Det går an. Vilka fantastiska versioner! Kristallklar, enkel svenska och med bibehållen nerv och känsla. Fick idéer om jag skulle pröva mig på att ”återberätta” (det kallas så) någon klassiker som fortfarande inte finns på LL-förlaget. Vilken kulturgärning gör man inte för de läsovana eller för svenskstuderanden! Testa att läsa en och se vet ja!

    • Jag kanske skulle göra det. Jag har en LL-Frankenstein ligger i bokhyllan, en som den läsovillige sonen fick för några år sen. Den har jag inte läst, men det är bara något år sen jag läste ”fullversionen” så det borde vara en bra jämförelse.

      Det låter som en kulturgärning att åstadkomma fler. Yngste sonen läser Doktor Glas nu, och den har jag läst 4-5 gånger, och första gången som 16-17-åring. Redan då tyckte jag den var väldigt lättläst och språket var fantastiskt. Men sonen (och hans kompisar) tycker det är småtungt, med konstiga ord (fast efter 50 sidor lättade det visst lite ;-)) och uttryck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *