Tonåringar

Jag har kanske skrivit det förut, jag vet inte, men isåfall gör jag det igen. Jag vill slå ett slag för tonårstiden. Nej, alltså inte min egen, det var en tråkig tid. Bara evig väntan på att bli vuxen. Nej, men att vara förälder till tonåringar, det är det roligaste som finns i föräldraväg enligt min uppfattning.

Bebisar är söta, såklart. I alla fall var mina bebisar söta. Men jag skulle inte precis säga att bebistiden var rolig, den var som ett fängelse av omvårdnad. Småbarnstiden likaså. Visst fick man sitta ibland och läsa och tänka och njuta av att barnen sysselsatte sig med glada lekar, men rätt ofta krävdes det insatser av olika slag. Dagis, lågstadium, mellanstadium … ett evigt fixande med än det ena än det andra. Men, till slut är grundskolan över och man behöver inte baka bullar mer. Skolarbetet sköts av respektive tonåring, man får vara diskussionspartner ibland. Man får förstås skjutsa hit och dit. Man får övningsköra och lida med de rara tonåringarna att de inte kan ta körkort än. Man får vara uppe sena kvällar för att hämta eller köra någonstans.

Men … de är så roligt. Det är så roligt att se dem bli självständiga och förnuftiga. Det är så roligt när de undersöker världen och kommer hem med reflektioner. Det är så roligt att höra dem erövra världen, höra reflektionerna, diskutera. Det är skönt att ha mycket egentid, det är skönt att få sova på nätterna (förutom när man undrar när det är dags att komma hem för någon).

Jag misstänkte, eller hoppades kanske, när jag led i småbarnsträsket, att tonårstiden skulle vara lön för mödan. Och hittills verkar det så. Kanske är min förslappade livsinställning mest passande för tonårstiden, vad vet jag. Men kan man bli annat än glad när man hör sönerna vråla av skratt när de spelar datorspel, eller ser dottern fixa med foton från en session hon planerat och arrangerat. Eller vad de nu än gör när jag läser och tänker. Men om en stund har vi gathering. Jag har lovat att delta i filmbildningen. Fight Club behövde vi visst se. Enligt Store Son.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *