Bokbloggsjerka 27-30 januari

Nejmen så roligt, bokbloggsjerkan är tillbaka. Och med en jätterolig fråga:

Om du skulle tvingas välja mellan en hög med böcker av för dig okända författare, eller en med dina favoriter, vilken hög skulle du välja och varför?

Jag skulle självklart välja en hög med okända författare! Man kan faktiskt mycket enkelt resonera sig fram till att det till och med är det bästa valet!

En hög med kända favoritförfattare är en bestämd hög med kända favoritförfattare. Antalet favoritförfattar kan inte öka om jag läser den högen. Även en hög med favoritförfattare kan innehålla dåliga böcker.

En hög med okända författare kan innehålla bara dåliga böcker, och därmed kommer antalet favoritförfattare inte att öka. Antalet favoritförfattare är alltså i det fallet detsamma efter att jag läst högen med okända böcker, som det var innan (favoritförfattare konstitueras ju av tidigare erfarenheter och de har jag ju kvar oavsett vilken hög jag väljer). Meeeeen, högen med okända författare kan faktiskt innehålla något riktigt bra, alltså kan jag få nya favoritförfattare. Att läsa högen med okända författare kommer att ge som sämsta resultat att jag har kvar alla mina tidigare favoritförfattare, och i alla andra fall kommer antalet favoritförfattare att öka.

Inte nog med det! Man inser också att enda sättet för antalet favoritförfattare att minska är att läsa högen med favoritförfattare!

Okej, resonemangets svaghet är möjligen att favoritförfattare inte nödvändigtvis korresponderar med ”bra bok”. Men, för att ta beslut i frågan om högen tycker jag ändå det är en hyggligt rimligt antagande.

Alltså har här bevisats att läsa högen med okända författare är det bästa för att maximera den integrala (dvs under livet totala) läslyckan!

QED

Faktum är att jag har en sådan hög. Inte bara en förresten, men denna lilla hög anlände i veckan:

hobsbawn

Tags:

12 Responses to “Bokbloggsjerka 27-30 januari”

 1. Annette skriver:

  Jag resonerade mig fram till samma slutsats, men utifrån ett litet annat resonemang 🙂

 2. Åsa skriver:

  Mycket bra redogörelse. 🙂 Valde också okända högen. Visst blir man klart lycklig av att finna nya favoriter!

 3. Lottens bokblogg skriver:

  Jag körde på favoritförfattare. Att de är favoritförfattare är oftast för att jag tycker om deras sätt att skriva. Det bästa är när favoritförfattare går utanför sina tidigare koncept och visar sig göra det minst lika bra 🙂

 4. Sara skriver:

  Vilket smart resonemang men jag valde ändå favoriterna…

 5. Midnatts Ord skriver:

  Jag gjorde motstånd mot frågan och gick mot strömmen! För jag kunde inte välja!

 6. Haha, gillar din tankebana! Jag valde också den ”djärva” vägen …

Leave a Reply