Polisarbete

Imorse när jag skjutsade Rara Dotter till tåget hade vi för ovanlighets skull gott om tid på oss. Det var tur, för plötsligen stod det en polis framför oss som viftade in oss till idrottshusets parkering. Där hade man gjort det mysigt på morgonen och dukat upp till alkoholkontroll. Eftersom något har satt sig på mina stämband, i min hals och tydligen lite i lungorna, väste jag ”jag ska försöka” när polisen stack fram blåsmojängen och käckt bad om en blåsning. Med nöd och näppe lyckades jag, för att därefter drabbas av en kraftig hostattack. Sen tittade vi tillsammans medans apparaten snurrade och visade 0.00, och jag önskades en fortsatt bra dag. Allt var sol och glädje. Men jag hoppas samtidigt att han – polisen – drabbades av riktigt dåligt samvete att stoppa en medelålders, hostande, kvinna med barn i bilen. En rekorderlig medborgare som jag, som kör sitt barn till tåget. Ett barn som ska till skolan för att förbereda sig inför sitt framtida ansvar och sina plikter som vuxen, ansvarskännande samhällsindivid. Faktum är att jag tror jag ska kräva att få immunitet från sådana kontroller fortsättningsvis. Faktum är att jag tycker det är lite kränkande hur någon kan komma på tanken att jag skulle köra bil med alkohol i kroppen en måndag morgon. En lördag kväll, däremot. Nej, jag skojade förstås.

Sen funderade jag. Hur många överförfriskade människor hittar de egentligen en måndag morgon? Någon som fördruckit sig på adventsglöggen å det grövsta? Eller var det bara det att något nyckeltal skyndsamt måste uppfyllas före jul? Är det för att påminna om att polisen finns? Varför gör de masskontroller på det sättet? Borde de inte bara vara ute och köra på helgkvällar, på landet t ex, och stoppa folk som kör konstigt?

Jag antar att det långsiktiga, övergripande, målet är, eller borde vara, trafiksäkerhet? Nu ska ju inte jag lägga mig i polisens arbete, jag vill minsann inte att de ska tala om för mig hur jag ska räkna. Men, jag skulle ändå vilja veta hur de tänker. Det är inte det att jag har något emot kontroller, det är alltid ett tillfälle att visa upp sin medborgardygd i all sin glans. Nej, det är mer att jag är genuint intresserad av polisens arbete. Särskilt intresserad är jag av att de håller efter de som kör BMW som idioter, faktiskt. Hur många BMW-förare som körde med fara för andras liv hann undan nu när polisen kontrollerade de som åkte till jobb och skola denna måndagsmorgon, på en femtiosträcka i stan … det grubblar jag lite på.

Nåja, det var ganska raskt avklarat och vi hann till tåget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *