Äntligen

Nu kan jag lägga Odysséen till handlingarna, äntligen! Alltså som ”läst bok”. Jag gissar att jag kommer att återkomma då och då till delar av berättelsen. Sång 6-9 har t ex varit frekvent förekommande i flera kurser hittills. Jaha, vad säga om dem, Iliaden och Odysséen? Ganska olika varandra, på sätt och vis. Iliaden påminner om Gamla Testamentet på det sättet att det är en massa rabblande om släkthistorier och en massa folk. Fast i Iliaden blir de dödade. Och skändade. Gudarna styr och ställer. Det är tydligt att människorna inte har mycket att säga till om. Å andra sidan är det ju Zeus som vill ha ihjäl heroernas släkte. Fast de andra gudarna är på olika sidor. Odysséen är mer ett äventyr, en story. Mest med Pallas Athena som styr handlingen så den går Odyssevs väg (lägg märke till att jag följer Björkesons stavning och inte Lagerlöfs), inte lika stort ingripande och överläggande från andra gudar.

Man kan också lägga märke till att när det blir svårt att få ihop det, som på slutet, då är det Pallas Athena som styr. Annars hade det blivit en lång historia för att få ordning på allt det där som hon ordnar med några ord.

Har de någon bäring på nutid då, de här berättelserna, det är ju ganska coolt ändå att läsa dem nu, fast de har mer än 2500 år på nacken? Fåfänga verkar ju vara ett gemensamt drag med dagens människor. Evigt kanske. Girighet. Lust till makt. Frågan om instant gratification kommer upp. Penelope är ju tålmodig och väntar och väntar. Och belöningen blir stor, hon klarar av en fördröjd belöning. Men så anses hon ju också vara rikligt begåvad till förnuftet. Den fria viljan är ganska frånvarande, det är gudarna som styr. Vars och ens öde är bestämt. Inget att göra åt saken, egentligen, förutom småtester på vägen. Kanske några alternativa slut kan finnas. Som för Achillevs. Han kan välja på att dö ung i krig och vinna ovansklig ära, eller dö av ålderdom på sin egendom. Bortglömd får man förmoda. Vi vet vad han väljer. Odödlighet i minnet. Är det någon nu som bryr sig om sådant? Jag vet inte. Kanske? Det  verkar mer handla om, i nutid, ovanskligt kändisskap i nutid isåfall.

Nåja. Jag fortsätter med Vad är antikens filosofi? och en utläst bok betyder att en ny kan påbörjas, jag har inte bestämt vilken än.

Dagens utflykter gick dels till Vamlingbo prästgård och kyrka. God vuxenlunch och jag fotade igen (Lille Son och jag var där förra veckan) Kejsar Henriks själavägning. Själavägning … tydligen hade han lite hjälp för att själen skulle befinnas värdig.

vamlingbo3
vamlingbo1

Senare fick jag för mig att jag ville bada. Doktor T var ute och cyklade (rent fysiskt alltså), och jag tog bilen och mötte upp. Men det var blåsigt och kallt, så vi tog en promenad på en av stränderna istället. Nu är det augusti och stränderna töms, inte bara av blåsten idag. Detta är stranden vid Austre.

austre1 austre2

Tags:

6 Responses to “Äntligen”

 1. Sara skriver:

  Så vacker strand! Och bra jobbat att ha läst båda dessa klassiker. Jag är inte i närheten av att ha läst dem – däremot har jag läst och älskar Eyvind Johnsons Strändernas svall, som ju bygger på Odysséen.

  • Camilla skriver:

   Strändernas svall läste jag förra sommaren, och gillade. Den var himla seg i början minns jag (med den detaljerade beskrivningen av Odyssevs ojämna tandrad), men den tog sig ordentligt. Jag hade tänkt samläsa den och Odyséen, men kom bara till typ sjätte sången i Odysséen då innan det blev höst och annat att göra. ?

 2. Eva skriver:

  Ja, Strändernas svall är en fantastisk bok. Camilla, lägg upp den också på din läslista när du ändå är så i gasen med läsningen. 😉

  Vad menar du med vuxenlunch?

  • Camilla skriver:

   Strändernas svall läst och avprickad, hittade bild, men ingen text om den … http://triloger.se/wp/2015/08/03/sommarmorgon/

   Vuxenlunch är mest en beteckning på vilken sorts mat man kan äta. De rara barnen skulle inte ha gillat, tror jag fast de överraskar numera när det gäller mat, tomatsoppa och fetaostpaj. För ”vuxen” mat. ?

   • Eva skriver:

    OK, kanske är det dags för annan kultivering än bara bildningsresor för dina barn? 😉 Nå du anade ju en förändring där ändå.

    Fick höra av en gammal vän på besök i sommar att min sk bildningsnivå vad gäller min kosthållning inte höll jämn nivå med andra områden i mitt liv. Blev paff över denna ”fräckhet”. Väntande han sig trerättersmeny när man kommer på oväntat besök på bara ett par timmar? Då brukar ju Gevalia och några kakor eller en mackor med goda pålägg vara ok.

    I hans ögon – en ständigt över hela jorden resande ingenjör och egenföretagare som bor utomlands och utan familjeansvar förstås – finns det inget värre än när folk har dessa saker i kyl, frys och skafferi: ketchup, fryst färdigpizza, fiskbullar på burk, tomatprodukter utan tydligt italienskt ursprung, mellanrostat kaffe från kaffebryggare eller annat svenssonaktigt. (Och jag som aldrig äter korv, kött och istället äter, linser, bönor, grönt och allmänt så medvetet…!) Då kontar jag ju med att fråga när han läste en bok senast. Ja då har han tydligen läst en bok under den senaste femårsperioden om tips om hur företagaren kan slippa undan det ena och det andra tråkiga kostnaden bla bla. Ja han är en rolig figur men det gäller att hålla sig väl med matematiskt och tekniskt sinnade vänner. Man har god nytta av dem så länge de kniper käft om fisförnäma ”världsvanor” av att äta och göra en massa som svensson kanske inte äter eller gör. Man får ta det onda med det goda. 🙂 Och lära sig mycket. Om världen och hur man ”borde” göra, äta och leva. Enligt honom då förstås. 😉

    Som vanligt kom jag från ämnet.

    • Camilla skriver:

     Det är alltid spännande att höra om andras syn på världen. Personliga erfarenheter kommer ofelbart att avgöra vilket filter man har.

     Det skulle vara roligt att se din vän upprätthålla sin syn på matförråden om han hade familjeansvar. Men det är naturligtvis inte omöjligt om det är just det man tycker är viktigt. 😀

     Jag tycker bokhyllan är en viktig indikator, människor som inte läser ska man hålla på ett lämpligt avstånd (inte så man behöver avstå dem, men man ska inte ha dem nära i alla fall).

Leave a Reply