Bokbloggsjerka 5-8 augusti

Veckans fråga handlar om semester(-läsning):

Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna, eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något ”semesterläsningstips” att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig?

Och det passar väl bra att reflektera över det precis nu när semestern, sista veckan, går in i den mest intensiva läsfasen, vilket mina senaste poster väl antytt. Generellt brukar semestern, de senaste fem åren, vara i fyra faser, ad hoc ordnade. En del hemma. En del resa med barnen ( bil, hotell). Stuga med barn, och utan barn. I år kom bara Lille Son med, men han flög hem igår. Så nu återstår alltså läsveckan.

imageDen veckan går till som så att jag sitter i en hängstol under oxeln. Och läser. Och dricker kaffe. När jag suttit för länge tar jag en promenad, eller springer, eller gör en utflykt. Med kamera. Kanske cyklar till stranden och badar en stund. Jag läser inte gärna på stranden. Jag får ont i ögonen av ljuset, och det är för varmt och sandigt. Oftast sammanfaller aktivitetsdelarna med Doktor Ts agenda för dagen. Särskilt foto. Och bad.

Det jag just beskrivit är den perfekta semestern enligt mig. Men, den skulle inte vara perfekt om inte de andra semesterfaserna också fanns med. Snarare är det kanske den perfekta avslutningen på semestern.

Läsningen då, jag har tragglat mig igenom Iliaden, snart Odysséen också. Känns bra att faktiskt ha läst dem. Hela. Inte bara delar här och där. Eller att bara känna till storyn. Pennskaftet av Elin Wägner, en påminnelse om sådant som inte alltid varit självklart. Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall. Lite i samma anda som Pennskaftet, men senare, mer personligt förstås, mer privat. Så gör jag av Bodil Malmsten, ”fuskläst” inför höstens kurs. Tidigare i sommar blev en del läst, men inte så mycket som jag velat. Förberedelserna inför flytt har tagit mycket tid. Och kommer ta ytterligare tid efter semestern. Men veckan som kommer, då ska jag läsa! Utöver Odysséen pågår läsning av  Vad är antikens filosofi? av Pierre Hadot. Han fokuserar på filosofins praktik under antiken. Filosofin som livshållning. Intressant, och tilltalande. På färjan påbörjade jag också Kopernikanska brev om Bibelns auktoritet och vetenskapens frihet av Galileo Galilei. Han argumenterar desperat för att bibeln tillåter fysikens upptäckter. Också intressant.

Mycket tid spenderas också med läsning av essäer och artiklar on-line. I ämnen som rör filosofi, idéhistoria, teknik, samhälle, politik.

Det blir inte mycket läsning för ren förströelse. Det mesta handlar om att något stilla alla Hur och Varför. Men jag vet inte, de blir bara fler och fler trots massiv läsning.

Nu på morgonen kom örnen och hälsade på. Om jag varit Odyssevs hade jag tolkat det som ett tecken från Zeus. Kanske som uppmuntran, att inte förtröttas?

image

 

Tags: ,

11 Responses to “Bokbloggsjerka 5-8 augusti”

 1. Sara skriver:

  Oj, vad jag känner igen mig i att läsa för att stilla Hur och Varför-frågorna, liksom i att varje steg vidare liksom bara leder vidare till nya rum med ännu fler dörrar att öppna… Hadot sätter jag genast upp på att läsa-listan. Filosofin som livshållning, mycket intressant. Efter att ha läst lite och följt någon MOOC om Positiv psykologi är jag nyfiken på att förstå mer av hur filosoferna tänkte – och levde – utifrån begreppet Eudamonia. Din läsvecka låter för övrigt alldeles, alldeles underbar!

 2. A ROOM OF MY OWN skriver:

  vill också läsa litteratur som på något sätt berör, lär ut, väcker tankar på hur andra ställer sig till livet och levandet. att sitta under en oxel måste kännas fint. de är inte så vanliga. jag sitter under tallar som susar ikapp med havet. Iliaden och Odysséen är ingen dålig semesterlektyr, minsann. skulle verkligen behöva repetera. säkert bar örnen ett budskap.

  • Camilla skriver:

   Susande tallar och hav låter bra! Jag tror Iliaden och Odysséen är sådant som man gärna återvänder till. Några delar har jag läst flera gånger innan också, kul att få dem i större sammanhang!

 3. Eva skriver:

  I Psalm 103 står det ”Han som mättar ditt begär med sitt goda så att du blir ung på nytt som en örn.” Passar ju bra i semestertider och när man är hungrig på t ex kunskap eller något annat ”begär”. 😉 Örnen står i Gamla Testamentet för frihet, att stå över bekymmer, att ha överblick och koll på sammanhang och därmed en varnande funktion för framtida problem som örnen kan se. Just seendet är centralt och vem ser bättre än den som flyger ovanför alla?

  Här en liten betraketelse över örnen i GT.

  http://rilnews.org/article/ung-p%C3%A5-nytt-som-en-riktig-%C3%B6rn

  • Camilla skriver:

   Kul att läsa! De båda örnarna, som bor i närheten här, har just haft uppvisning igen. Det stämmer ju att överblicken ökar när man försöker mätta kunskapsbegär. Man får akta sig för att gå åt något insnöat håll bara, den risken finns också.

 4. Annette skriver:

  Vilken trevlig blogg du har med intressanta inlägg och vackra foton. Iliaden och Odysséen och antikens liv och filosofi får mig att kastas bakåt till gymnasietiden när jag gick humanistisk linje och läste mycket om bland annat antiken på latinlektionerna. Jag läste i ett tidigare inlägg om din semesterplanering på sju sidor, det hade kunnat vara jag som gjort samma sak 🙂 Våra barn, inklusive min man, har inte protesterat när jag gjort sådana planeringar inför resor och alla verkar uppskatta det, om man kombinerar med pauser för bad, måltider, fika och läsning.

  • Camilla skriver:

   Vad roligt att du uppskattar blogginläggen, Annette! 🙂

   Antiken är intressant, jag har ägnat mig åt naturvetenskap och teknik i hela mitt liv (fast fuskat lite åt vetenskapsfilosofi också rätt länge ;)), så att kasta sig in helt i humaniora är roligt. Eller helt och helt, jobbet är fortfarande teknik.

   Visst är det bra med lite planering! Man måste ju inte följa det till punkt och pricka, men det är kul att ha lite hum och saker och ting man har framför sig, annars blir det lätt ”ingenting”. Bara man kombinerar med pauser av annat, som du skriver!

 5. Monika skriver:

  En bra blandning är nog en förutsättning för mycket. Iliaden tog jag mig igenom förra året. Odysséen får vänta ett tag till 🙂

 6. Evelina skriver:

  Låter som en härlig semester! Har bara läst utdrag ur Iliaden och Odysséen, men en liten del av mig har lust att faktiskt läsa hela 🙂

Leave a Reply