Det dröjer några dagar till

… innan dagarna blir oändliga och utan planer denna semester. Om det alls kommer att inträffa. Administrationen när man ska flytta är visserligen inte svår, men det är ju en del att hålla reda på och försöka synkronisera. Beslut som ska tas om det ena eller det andra. Nu har jag inte svårt att ta beslut, det är bara att göra. Minsta krångel. Men ändå, det ställs frågor som är helt onödiga. Naturligtvis ställs det för att inte mista kunder. T ex om abonnemangen inte ska fortsätta, och man kan göra si eller så för att tweaka till det. Så att kunden, dvs jag, blir kvar. Några särskilda erbjudanden. Och så. Men jag kom snabbt på att det är bäst att säga nej till allt, att avsluta. Att bli kund någonstans är alltid lätt. Men ändå.

Och vardagen stannar inte upp vare sig av semester eller flytt. Och man går på bio. Ikväll såg vi Star Trek Beyond. På Store Sons önskemål. Jag är rätt förtjust i Science Fiction på film, och Star Trek är naturligtvis en mångårig favorit. Men … alltså, det är ju coolt med warp-speed och futuristiska städer och signaler hit och dit. Och okända arter som antingen är fredliga, eller inte. Och platser att utforska. Men, de existentiella frågorna är lite bleka. Här stod det mänskliga samarbetet och freden mot den ensamme starke och kriget.

Det kändes nästan pinsamt tillrättalagt. Men nu när jag tänker på saken en gång till, kanske det bara är på den ensamme starke man ska se … Han som var soldat och skulle kriga för freden, och sen när freden kom hade han ingen plats längre, utan skulle pressas in i fredsmallen, och se så tokigt det gick då … Svaret på frågan vad som händer med krigaren som inte har någon plats blev Döden, till slut. Det är ju faktiskt ganska intrikat ändå. Krigaren blev övergiven av freden, han visste inte vad han skulle göra i den världen. Som heroerna i Iliaden, som bara är ute efter äran. Vad ska de med fred till?

Jaha, den var kanske inte så tokig ändå.

Och den ständiga frågan om vi ska utforska universum. I filmen snuddas förstås den frågan eftersom det öppnar för flera filmer. Men i verkligheten måste svaret på den frågan också vara ”ja”. Av den synnerligen enkla anledningen att det inte finns något annat sätt för oss att förstå oss på mänskligheten, än att utforska vår världs gränser.

Tags:

Leave a Reply