Bokbloggsjerka 17 – 20 juni

Finns det någon tidning som du kan tipsa om? Alternativt, finns det en tidning som du saknar trots det enorma utbudet som finns i dag?

Jajemän. De som kommer hem just nu är Aiolos, som är mer som en bok, och Filosofisk Tidsskrift. Av Aiolos har jag bara hunnit med att få två nummer, detta har jag inte mer än bläddrat och ströläst i, men det förra handlade om Petrarca, vilket passade perfekt i tiden med idéhistoriakursen, så den blev välläst. I Filosofisk Tidsskrift hittar man alltid intressanta artiklar, och så gillar jag recensionerna. I det senaste numret en artikel om Aristoteles syn på beröm t ex, och det är ju spännande. Filosofisk Tidsskrift har jag prenumererat på i flera år, och jag gillar mycket det anspråkslösa formatet. Det är texten som talar, inte glättad formgivning.

Jag vet inte om jag saknar något faktiskt. Det jag tänker ibland, när jag går på ICA Maxi, är att det finns fem olika tidningar om tatueringar, tio om husvagnar, mängder om traktorer, jakt och fiske. För att inte tala om damtidningar, livsstil och inredning. Men väldigt få som utmanar intellektet. Men … det ska man väl inte söka på ICA Maxi. Internet finns ju. Och där finns ju t ex Tidskrift för Litteraturvetenskap, som ibland har intressanta artiklar. Och Tidskrift för politisk filosofi, en syskontidning till Filosofisk Tidsskrift, på nätet. I hushållet finns också Science, men den läser jag faktiskt inte särskilt pedantiskt.

image

Bonusfrågan, om historiska romaner, där kan jag inte bidra så mycket antar jag, om man inte ska räkna Robert Oppenheimer: A Life Inside the Center av Ray Monk. En historisk biografi. Men den är riktigt, riktigt bra. Så den måste man läsa i alla fall!

Tags:

10 Responses to “Bokbloggsjerka 17 – 20 juni”

 1. Monika skriver:

  Jag tror nog att de som letar efter tidskrifter som utmanar intellektet inte letar i det vanliga tidningsstället och de vet nog var de ska leta. Eller så köper de en korsordstidning 🙂

  • Camilla skriver:

   Så är det ju, men lite tråkigt att utbudet knappt finns, att man inte ens kan impulsköpa någor riktigt spännande. Och det var inte ens en obskyr tidsskrift jag letade efter just då heller, det var Forskning & Framsteg just den gången. Jag tror den kan tänkas finnas på några ICA Maxi i alla fall. 😀

 2. Sara Pepparkaka skriver:

  Det är lite svårt faktiskt att hitta de där tidskrifterna av en slump. Det skulle ju vara kul att bara snubbla över en sån tidskrift också, till exempel på ICA..

 3. Boklysten skriver:

  De tidskrifterna kände jag inte till!

 4. Anna skriver:

  Jag håller med – ibland när man letar tidning på stormarknaden är utbudet helt vanvettigt! Fast det gäller i och för sig mer välsorterade Pressbyrån också, jag förstår inte att det kan finnas så många tidningar om t.ex motorsport. Men det är naturligtvis av anledningen att jag inte förstår mig på det själv 🙂

  • Camilla skriver:

   Man får anta utbudet avspeglar det som säljer … Visst blir man lite förundrad över hur stort intresset för olika saker kan vara. Eller kanske är vissa bara mer benögna att köpa papperstidningar, än andra.

 5. Tack för tidningstipsen. Jag mejlade ICA här hemma och klagade på att de tagit bort de historiska tidningarna som jag köpte från och till och behållit de sämre i sortimentet. De har inte ens behagat svara mig.

Leave a Reply