Att göra det lätta

Idag har jag ägnat hela dagen åt att C-shell-skripta. Lite awk och lite sed. Programmering, oavsett sort, är inte min paradgren, men självklart fixar jag det jag behöver till husbehov. Husbehovet brukar vara att effektivisera manuell hantering av beräkningar och stora datamängder som behöver skyfflas från den ena koden till den andra, preprocessas och postprocessas och utvärderas. Om man ska sätta upp och köra tusentals beräkningsfall vill man gärna inte göra det för hand. Det är risk för att man gör fel, och det är såklart urtråkigt att sitta och flytta siffror för hand.

Att skriva skript finns det andra som är mycket bättre på än jag. Jag är bra på att bestämma vilka beräkningsfall som ska köras, hur de ska köras, och hur de ska utvärderas för att kunna svara på de frågor som analysen ska svara på. Och jag är bra på att förstå resultatet. Jag är bra på att veta, eller lista ut, vilka frågor man ska ställa till fysiken för att få veta det man undrar över. Jag är bra på att förstå fysiken i tillämpningen. Man skulle kunna tänka sig att jag talar om för någon annan hur jag vill ha skripten, och sen får denne andre person som såklart ska vara proffs på programmering lösa själva skript-problemet. Det är en vision. Och en utopi. Att göra så funkar aldrig, det går aldrig att separera funktionaliteten från metodiken på det sättet. Hur skripten skrivs kommer ofelbart att påverkas av fysiken, eller av approximationer man behöver göra. Att jag behöver ta en massa tid till att specificera de skript jag behöver, är inte huvudproblemet (även om jag tycker det är trist, min egen programmeringsstil är den sk ad hoc-metoden, programmering on-the-fly). Huvudproblemet är att det inte finns fullständig separerbarhet. Hur gärna man än skulle vilja att en fysiker ägnar sig åt fysik, och en programmerare åt programmering.

Alltså är bästa lösningen att jag också ägnar mig åt ”udda sysslor” som att skriva skript. Eftersom fysiken kräver det. Det jag menar är att det är dags att ordentligt slå hål på myten om den effektiva uppgiftsseparationen, och inse att det mest effektiva faktiskt är att även specialisten gör så simpla saker som att skriva skript som skyfflar siffror.

Tags:

Leave a Reply