Meningen med musiken

Ikväll har det varit strömavbrott i stora delar av stan. I flera timmar. Vi hade bara ett kort avbrott, tio minuter en kvart. Men på gymmet var det mörkt. Vi bestämde oss för att träna i alla fall. Förutom mörkt var det tyst. Ingen musik. Inte mig emot, tystnad är en paradgren. Nu var det inte många på gymmet ikväll, men jag insåg vilken funktion musiken har. Det är självklart egentligen, när man tänker på saken. Funktionen är att dölja alla ljud av ansträngning. Man kan ju tycka det är naturligt med sådant på en träningsanläggning, ansträngningsljud, och i tennisen t ex, excellerar de ju i att eka alla ljud som spelarna åstadkommer. Men på gymmet blir man lite distraherad av att höra någon pressa ur det sista ur biceps. T ex.

För övrigt har jag läst om massans psykologi, och hur Lenin fick lov att snofsa till det ryska bondesamhället för att uppfylla Marx och Engels krav på ett proletariat som gör revolution. Det blev som en efterhandskonstruktion, kan man säga. Att han lyckades få till det … Och tänk tanken, vilken verkar rimlig, som några tänkte, att människor faktiskt inte alls är särskilt rationella av sig, utan tvärtom ganska irrationella (nu förväntar jag mig erkännandets jubel av alla känslomänniskor). Litar hellre till känslor än förnuft. Tänk vilken kunskap att utnyttja för de skrupellösa. Utan att en enda fysiker varit i närheten av saken. Nåja, Georges Sorel var ingenjör från början, och hade en idé om mytens makt. Han insåg helt enkelt hur folk är mest, när han tog fram sin känsliga sida.

Och dessa insikter hakade fascisterna på.

Naturligtvis tänker man direkt på människors beteende på internet, när man tänker på en modernt uttryck av massans psykologi. Lättpåverkade människor i grupp. Visst är det lite läskigt?

En reaktion på “Meningen med musiken

  1. Med ett bättre språk än jag, beskriver du lite av grunden i mina filosofiska tankar. Och för att slippa bli ”galen” så valde jag att använda min blogg till att skriva en bok. Jag, amatör inom framtidsforskning, försöker beskriva en av otaliga möjliga scenario. Alla har det gemensamt att människor i allmänhet är både lättlurade och korkade. Framtidens människor, eller robotar, kommer titta tilbaka på 2016 som en del av början på den nya upplysningstiden. Det globala medvetandet har börjat vakna. Frågan är… -”Vad händer då?”
    Sök på Det Goda Trollet på Google.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *