Böcker att läsa

imageNär lånetiden på Ebba W-Bs Kulturmannen gick ut kunde jag inte låna om den, eftersom en annan person reserverat den. Jag hade hunnit en tredjedel genom boken. Men jag tyckte den var så intressant, så jag införskaffade mig ett eget exemplar. Då kan jag stryka under och kladda och läsa igen. Det är alltid trevligt.

Så långt jag hann läsa inspirerade den mig att låna Elin Wägners Pennskaftet också, som jag hoppas jag ska hinna läsa innan lånetiden går ut. Men jag tror kanske att lånetrycket på den inte är hysteriskt högt, så jag kan antagligen låna om den.

Det är så mycket annat som ska läsas nu. Om vi ska hålla oss till skönlitteratur är det som står på tur närmsta veckorna Goethes Den unge Werthers lidanden och Mary Shelleys Frankenstein. Den senare läste jag dock i höstas, så jag tror jag kommer undan med en rask uppfräschning. Utöver det en stor mängd dikter från förromantiken och romantiken. Samt några avsnitt ur Ronny Ambjörnssons Mansmyter (passar väl bra som komplement till Kulturmannen).

När jag fick mitt mytomspunna städryck häromveckan kom en The New Atlantis fram ur gömmorna, nummer 36, från 2012. Med en artikel The Architecture of Evil, som jag känner att jag måste läsa.

Jag hallucinerar, försiktigt, om oändlig lästid. Men jag vet, att om den hallucinationen går i uppfyllelse, kommer den inte alls att kännas lika bra som den känns när jag tänker på den. Därför tar jag en sak i taget. Jag hinner.

Egentligen kanske jag skulle tänka på allt jag läst, istället för allt jag vill läsa. De senaste veckorna innebär det att artonhundratalets naturvetenskapliga utveckling studerats, och speciellt Auguste Comte och Positivismen. Dessutom den teoretiska delen av rokokon och förromantiken.

Jag måste förresten tipsa om sajten Stanford Encyclopedia of Philosophy om du inte hittat den. En fantastisk källa till massor av intressanta, genomarbetade, artiklar. Och via deras referenser kommer man vidare. Vad är du intresserad av? Evigheten kanske?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *