Gör vad du vill!

Diskbänken är fruktansvärt ren. All tvätt är tvättad. Jag har tränat. Jag har handlat. Och jag har skrivit klart och lämnat in hemtentan i litteraturvetenskap. Tio minuter före deadline. Den behandlade Gargantua och Hamlet. Hamlet har jag faktiskt läst typ tre gånger under hösten, för olika uppgifter. Det är ganska kul att läsa samma text flera gånger, särskilt med olika filter, man hittar nya saker. Det var kanske inte nödvändigt att läsa hela Gargantua, det fanns utdrag i en antologi, men jag drabbades av envishet och tänkte att det är himla irriterande att bygga den litterära lärdheten på antologi-utdrag. Även om jag inser det där med tid och frånvaro av tid och så.

Jag är möjligen mästare i optimering. Eller så är jag mästare i prokrastinering. Jag vet inte vilket. Tvätten tvättades i lindblomsdoftande flytande tvättmedel, och jag funderade en stund över torktumlarens soritetsparadox, när jag rensade den, hur mycket ludd måste försvinna från kläderna innan de upphör att vara kläder? En väldigt viktig tanke när man har en uppgift med deadline.

Varför skrev jag klart uppgiften ikväll? Varför har jag inte skrivit klart någon annan dag av de två veckor jag haft på mig? Jag visste att jag inte skulle göra det förrän idag. Fast läst har jag ju gjort. Lite är det så, jag vill hinna få med så mycket material som möjligt. Om jag hade börjat skriva för en vecka sen, lämnat in, så hade jag inte hunnit läsa allt jag ville läsa. Jag hade inte hunnit tänka på allt jag ville tänka på.

Men jag undrar lite hur jag hinner så exakt. Varenda gång jag lämnar in något är det fem i tolv. Men jag är sällan stressad. Det är som om jag undermedvetet mäter upp tiden så att det blir klart då. Eller att det måste finnas en deadline för att jag ska anse att det är klart. Annars kan jag hålla på hur mycket som helst, skriva om hur många gånger som helst, reducera text i evighet. När man har en bestämd deadline måste man sluta.

Gargantua är ganska intressant. Trots att den är så grotesk, och ologisk förstås, finns det mycket att tänka på. Två saker kan man tänka på t ex. Dels att det är så mycket handling, action, det är inte vidare mycket som känns eller tänks. Dels att de är så godmodiga, de där jättarna, de tycker mest det ska vara kul att leva. Man ska lära sig saker, den fria viljan är … oändlig. Gör vad du vill! Men tanken utvecklas inte vidare särskilt mycket, vad händer om jag vill något som någon annan inte vill, bara en så’n sak. Jag vet precis vad som händer när jag inte vill träna och mina rara barn vill träna. Då tränar vi. T ex. Fri vilja?

Tags:

2 Responses to “Gör vad du vill!”

  1. Dr T skriver:

    [Harklar sig försynt]
    – Är det OK om jag tar ner julgranen imorgon?

Leave a Reply