Det är vår i luften

På juldagens morgon, när jag går upp före alla andra, eftersom jag vanligen vaknar först, och dessutom gillar min ensamma morgonstund, brukar jag sitta och läsa och liksom andas in lugnet. Av någon anledning fungerade det inte så i år (eller förra året då, för att vara petig). Det kan ha berott på att vi för ovanlighets skull inte vaknade hemma, utan på ett hotell efter ett synnerligen trevligt julaftonsfirande på annan ort. Men det berodde inte bara på det, utan också på att helgernas alla åtaganden inte var avklarade.

Men idag, på nyårsdagen, infann sig äntligen friden! Allt är avklarat, jul och nyår, nu är det bara fritid fram till 11:e januari. Hur underbart är inte det?

Dagen inleddes således med läsning. Efter ett antal timmar började ryggen kännas stel, lägligt sammanfallande med att jag läst klart de sista kapitlen i Paul Tenngarts Litteraturteori, som jag nämnde igår. Doktor T och jag tog en rask promenad. Kaffe behövde ändå införskaffas till den Irish Coffee vi väntat på ett perfekt tillfälle att avnjuta. Det är nämligen ett väldigt kort tidsfönster när man kan dricka Irish Coffee. Det måste ske efter en relativt kylslagen promenad, och det får varken vara för tidigt på dagen, eller för sent. Runt tre är lagom. Idag uppfylldes alla villkor, även om det var nära gränsen. Det kändes nämligen som om våren är på gång! Det är något med kombinationen av temperatur, luftfuktighet och ljus som gör det.

Som sagt, jag läste de tre sista kapitlen i Tenngarts bok, kapitel 1-3. Som ingenjör har jag naturligtvis särskild förståelse för någon som vill strukturera, kategorisera och ordna. Särskilt fascinerande var det därför att läsa om Narratologi, där ryssen Propp (kul namn) tydligen ordnat upp en mängd ryska folksagor och sett att de faktiskt kan struktureras utifrån bara 31 olika händelser. Av dessa 31 olika händelser har man sen lyckats få till en mängd sagor. Det påminner lite om TRIZ, som är ett systematiskt sätt att hitta lösningar på tekniska problem. Metoden bygger på en kategorisering och systematisering av ryska patent utfört av en ryss, Altshuller, på fyrtiotalet.

Vad har gjort dem (ryssarna) så systematiska, undrade jag?

Sen läste jag om läsarorienterade teorier, och insåg att där kan man levla i sin förståelse, och bli en kompetent läsare.

Jag vet inte riktigt vad jag ska ha allt detta till än, men jag tänker att det får ligga och gro ett tag så kommer jag nog på det. Härnäst ska jag läsa färdigt Shakespeares Stormen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *