Jag blev förälskad

Egentligen skulle det kanske passa med en årssammanfattning såhär på årets sista dag. Men, jag struntar i det. I alla fall idag. 2015 förpassas härmed in i anonymitetens mörker som ett år som bara funnits. Ett år som gått.

Idag har jag lämnat in årets sista uppgift i en av litteraturkurserna jag läst under hösten. Kursen fortsätter under våren, men det här var sista delen i delkursen som behandlat Antiken, medeltiden och renässansen, just den här uppgiften behandlade Shakespeare. Det är speciellt roligt, utöver att läsa olika sorters litteratur och reflektera över tänkande och skrivande, att läsa en del teori. I den här sista delen ingick några kapitel ur Paul Tenngarts Litteraturteori. Men jag blev så förtjust, ja rent förälskad, så jag läste mer, och jag tänker läsa de tre kapitel jag har kvar också. Jag tror jag blev förtjust, eftersom ju mer jag läser om litteratur, desto tydligare framstår vikten av att läsa. Desto mer lösgör sig tankar ur alla ordmassor.

tenngart

Speciellt bra i Tenngarts bok är att han använder samma text för att tillämpa olika synsätt. De olika angreppssätten blir väldigt tydliga. För en ingenjör känns det naturligt, det är som att filtrera en signalsekvens genom olika filter för att förstärka olika egenskaper, för att se olika sorters dynamik. Med feministiska glasögon kan man möjligen se en sak, och med de marxistiska något annat. En ocean av betydelser att reflektera kring.

Jag kan inte låta bli att tänka på Wittgenstein, som brottades med språket mellan första och sista satsen i Tractatus logico-philosophicus: Världen är allt som är fallet (1), och Vad man icke kan tala om, därom måste man tiga (7). I översättning. Det finns ett samband, och det kan jag säkert ägna en del tid åt att fundera över om jag skulle få tråkigt.

Någon sa till mig att om man läser litteraturvetenskap förstör man läsningen. Nu har jag hittills bara läst 30 hp, och såhär långt kan jag visserligen hålla med om att läsningen förändrats, men jag skulle inte säga förstörts, jag skulle säga förhöjts. Under många år har jag mest läst populärvetenskap och facklitteratur. Av en enkel anledning, det har känts mer givande. Äntligen kommer skönlitteraturen också att kännas mer givande än att bara vara förströelse för stunden. Tenngart refererar i ett avsnitt till en Turner, som påstår att litteratur inte alls är underhållning och förströelse utan utgör roten till vårt sätt att tänka.

Det kan man faktiskt tänka på. Hela 2016 kanske. Gott Nytt År!ängsö

2 reaktion på “Jag blev förälskad

  1. Jag brukar kalla mig en patologisk läsare. Älskar böcker och läsning. Jag har länge tänkt att jag skulle läsa just litteraturvetenskap. Nu när jag läser dina inlägg blir jag ännu mer nyfiken. Ska kanske göra slag i saken till hösten.

  2. Ahhh, gör det! Jag tycker det hittills verkligen varit otroligt berikande. Mycket mer än förväntat, och då tyckte jag ändå ”det vore ju kul”. Har givit läsningen mervärde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *