Vi har en julklapp till dig

Telefonen ringde. Typiskt försäljarnummer. Jag tog sats och svarade. Av outgrundlig anledning.

–  Heeeeeej, det är %¤&?#)¤(), jag ringer från Illusterad Veeeeetenskap, jag söker XXXX [Yngste sonens namn].
– Vad gäller saken, frågade modern, jag, iskallt.
– Jag har en juuuuuuuulklapp till honom!
– Jaha, men han är minderårig, sa jag, bara sådär för att tydligt informera om att %¤&?#)¤() inte skulle få prata med honom.
– Jaha, men då kanske jag kan prata med dig, sa han, och fortsatte. Jo, det är såhär att vi vill ge våra tidigare prenumeranter en julklapp …
– Jaha.[Jag lät honom fortsätta, nyfiken på hur de skulle få till det denna gång.]
– Det är två knivar. I Titan. Värda 6XX kronor. Och vi skickar dem heeeeelt utan kostnad, ingen fraktavgift, helt graaaaaaatis hem till er.
– Jaha.
– Och så skickar vi två nummer av Illustrerad Vetenskap. För bara 99 kronor.  Och ni kan säga upp tidningen när ni vill.
– Nejtack, vi är inte intresserade.

Besviken stackars försäljare. Sur mamma. Eller snarare generad, å försäljarens vägnar. Varför tillåter de sig att vara så pinsamma, när alla vet att det är samma gamla försäljning som vanligt? Julklapp?

Ve och fasa, säg inte att dessa metoder fungerar?

2 reaktion på “Vi har en julklapp till dig

  1. Tyvärr funkar metoderna. I ett inslag i TV-aktuellt sa någon ”expert” att vi svenskar har en kultur att inte skiljas som ovänner och därför låter oss övertygas av påflugna telefonsäljare. Vi får inte vara rädda för att vara otrevliga mot telefonsäljare, sa experten. Det är inte synd om försäljarna. De har valt jobbet frivilligt.

    • Ja, de måste ju funka eftersom det förekommer och fortsätter. Det ligger kanske något i det där att man inte vill vara osams. Man känner sig ofta obehaglig till mods när man avfärdat en försäljare, vilket jag alltid gör. Och jag får ibland ha en liten debriefingstund och tala om för mig själv just att det är deras jobb och att jag var tvungen att avfärda bryskt för att personen inte skulle fortsätta med sitt tjat. Å andra sidan vänjer man sig, jag avskyr den intima tonen som många får för sig ska vara bra att använda, då blir jag arg direkt, och det hjälper ju. 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *