Tankar om filosofi

Store Sonen har annan dygnsrytm än vi andra. Man har det när man är arton år. Jag väckte honom en bit in på eftermiddagen, det kan ju trots allt vara lämpligt, tycker en moder, att kliva upp medan det är ljust ute.

Vi hade ett samtal, där på sängkanten, om fysik, matematik och filosofi. Vilken uppgift har egentligen filosoferna nuförtiden, när fysikerna tagit hand om det där med universum, och matematikerna tagit hand om metoderna? Vi enades om att frågan säkerligen dryftas här och där, men vi har ju våra egna tankar. Det som återstår när man inte behöver tänka på skapelsen som Platon gör i Timaios, eller den supralunara och sublunara världen som Aristoteles hittar på, är ju att fundera över moralen. Särskilt när Gud devalveras och rentav avsätts från tronen. Och att fundera över vad kunskap egentligen är, och hur den ska definieras och verifieras. Faktiskt är det frågor som man kan fundera över om rena humanister klarar av att hantera. Faktiskt tyckte vi nog att det här med filosofi i väldigt stor utsträckning måste hanteras av naturvetenskapligt, och humanistiskt, skolade personer.

Jag känner att min mission kommer att bli svår och tung.

För övrigt blev det lite foto idag.

vånsjöbro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *