Jullovsläsning

Tjugotre dagars jullov. Eller okej, semester då. Två dagar har redan gått, man börjar få lite panik, det är snart slut. Dessa två dagar har ägnats åt inlämningsuppgifter i två kurser, idéhistoria och litteraturvetenskap. Idéhistorien har hunnit fram till senrenässans, Spinoza, Descartes och Leibniz. Litteraturvetenskapen till sen medeltid – renässans, Dante, Petrarca, Rabelais. Det är rätt intressant att läsa dessa kurser parallellt, samma tidsavsnitt i historien behandlas ur olika perspektiv. Jag hade inte tänkt på det när jag sökte kurserna parallellt, det bara råkade bli så. Himlarns fiffigt, nästan så man tror på Leibniz, allt är ordnat till det bästa. Även om Voltaire möjligen skulle invända.

Att läsa fyrtiofem högskolepoäng på en termin när man också jobbar heltid var kanske lite optimistiskt (men terminen håller ju på till januari så de sista delmomenten kan jag ju göra över jullovet, så praktiskt!), det har t ex inneburit att all lustläsning har legat nere, och bildat hög. Detta är alltså julhögen, den är blandad, lustläsning, nyttoläsning, lusläsning:

julläsning

Jag ska börja med Utan personligt ansvar av Lena Andersson, den har väntat sen september. Och sen ska jag läsa Jenny Maria Nilssons bok om Camus. Men efter det … får vi se vad lusten säger. Alla på en gång?

Jag skulle vilja lusläsa Spinozas Etiken lite mer, och Augustinus bekännelser har jag ett par kapitel kvar i på slutet (Bok 9, 11-13). Ja, och så tänkte jag väl ägna en del tid åt nästa kursavsnitt i respektive kurs också. Och så var det någon som påminde om jul och familjeåtaganden och så’nt också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *