Reflexer vs predator

Om vi skulle vara lite mer lättsinniga bland alla tunga existentiella frågor som bibelns icke-logiska utsagor, vi ska så snart tillfälle ges diskutera Pesten också, så kan vi fundera över det här med reflexer.

Reflexer är en rent fysikalisk företeelse. Det är mörkt ute, du har säkert mörka kläder, det är bara skidkläder som är färgglada, som suger upp det lilla ljus som finns såhär års. Du syns alltså fruktansvärt dåligt när du spankulerar omkring på cykelvägar och trottoarer och tänker dig över gatan, eller ännu värre, studsar ut i gatan.

Faktum är att världen är full av oavsiktliga predators. Helt plötsligt tumlar de liksom ut i gatan, från sin osynliga tillvaro, och åstadkommer både skräck och skrik. När man tvingas tvärbromsa. Så kan vi inte ha det. Hur irriterad jag än blir på dessa tanklösa varelser, vill jag ändå inte köra över någon. Det skulle vara så himla … opraktiskt. Nej, problemet måste lösas på fysikalisk väg. Jag har en mycket enkel lösning såhär helt preliminärt, en quick-fix som man skulle kunna införa medan man tänker ut något bättre.

Man skulle helt enkelt kunna lägga slingor i trottoarerna, eller ställen som fotgängare frekventerar, som sprutar ut finfördelat reflekterande glitter. Man kan använda bevattningsslang som man lägger i små rännor i trottoarkanten. Det behöver inte riktas något speciellt, upp med det bara, trafiken och lokala vindar kommer att sprida omkring det och vips kommer alla att glittra glatt. Och synas väl till allmän förnöjelse, särskilt för bilister.

Hur svårt kan det vara. Det där var ju en jätteenkel uppfinning enligt principen ”Det man inte har men vill ha får man skaffa sig”; gångtrafikanter och cyklister, och hundar, som syns. Sådärja!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *