En förskräcklig bok

Nu skulle man kunna tro att detta har förvandlats till en bokblogg. Men så är det förstås inte alls. Jag har bara råkat hamna i läs-koma. Eller drabbats av läsbesatthet. Det är så’nt som händer.

Välkommen till den här världen är fullständigt gräslig. ”Det är berusande och ljuvligt och när boken är slut blir jag sorgsen på riktigt” står det på framsidan, utdrag från en recension får man förmoda. Den är inte ett dugg berusande. Och ljuvlig, har recensenten missuppfattat det ordet? Jag blir inte det minsta sorgsen när boken är slut. Den efterlämnar en känsla av olust. Den beskriver obehagliga, labila, osammanhängande människor som inte verkar ha någon form av medvetande överhuvudtaget. De tycks leva på impuls och infall. I en overklighet. Det är en gåta att de har mobiltelefoner som de inte tappar bort, och ibland verkar de komma ihåg tider och vad de kommit överens om tidigare. Det är inte alls självklart liksom. Och hur lyckas de betala sin hyra, undrar jag flera gånger.

Det ska vara en kärlekshistoria, ett triangeldrama. Men kärleken är ad hoc och ytlig och utan känslor. Och inte kan man bli förvånad över att det går som det går.  En konstig historia helt enkelt. Jag undrar om människor som de i boken läser böcker. Vem ska i annat fall känna igen sig? Och blir man inte ohyggligt less på bräckliga kvinnor som är som fåglar, eller barn? Ta dig samman, Greta, för i helvete! Har man lust att påpeka, eller snarare vråla, då och då.

Fast språket är hysteriskt roligt emellanåt. Det är behållningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *