”Hur pratar man med en sårad man?”

En sådan sökning ledde hit, till min blogg, hur pratar man med en sårad man. Då känner jag mig naturligtvis manad att ta tag i den relationsfrågan. Såklart att jag med min visdom vill bidra till en harmonisk tillvaro för alla människor. Men en disclaimer först. Eftersom frågan handlade om män, skriver jag konsekvent om det. Det betyder dock inte att motsatsen gäller kvinnor, eller att kvinnor aldrig kan bete sig likadant. Det handlar öht inte om kvinnor här.

Så, hur pratar man med en sårad man …?

Först ska vi reda ut några saker. Det finns några olika ”sårad”. Först ska vi ta reda på om det handlar om en man som blivit sårad, som en yttre handling, eller om han enbart känner sig sårad, vilket lika gärna kan ha interna orsaker. I stort sett oberoende av omvärlden.

Det finns t ex snarstuckna, egocentrerade män. En sådan man känner sig sårad av helt random saker. Han känner sig sårad bara för att han fick fel sittplats vid matbordet. Eller för att han inte får höra allting som du pratar med andra människor om. Om honom kan vi säga såhär: Honom går det inte att prata med. Alls. Ju mer du försöker resonera, logiskt, desto mer bränsle får han på sin sårade martyrbrasa. Ingen idé. Lägg ner. Avfärda snarast möjligt.

Sen finns det män som är kloka och resonabla. Vettiga helt enkelt. Om du råkar såra en sådan man, gör du ditt bästa för att förklara ditt klumpiga beteende, hur det blev som det blev. Och så ber du om ursäkt, och menar det. Ögonblickligen.

Om han blöder någonstans ifrån, ger du honom ett plåster.

Sådärja. Det var väl inte så svårt?

2 reaktion på “”Hur pratar man med en sårad man?”

Kommentarer inaktiverade.