Nörderier, nagellack och öl

Vi ingenjörer har, som alla känner till, alldeles speciella förmågor. Det är vi som är de kreativa och innovativa här i världen. Som driver den tekniska utvecklingen. Löser alla problem. Förbättrar världen. Upptäcker nya världar. Etcetera etcetera. Jag säger bara flygplan, bilar, kärnkraft, rymdfärjor, datorer. Bara för att nämna några små praktiska saker.

Vardagligt basic ingenjörsgrejs, liksom.

En alldeles speciell ingenjörsegenskap, som skapar denna fantastiska värld, är t ex förmågan att snöa in. Förmågan att snöa in på saker och ting ger den uthållighet och envishet som behövs för att dra kunskapen ur sina gömmor. Besattheten att vilja veta, vilja förstå. Hur fission funkar. Förbränningsmotorer. Pumpar. Elektricitet. Så’nt som gör världen bekväm för alla människor. Eller vill du bo i en grotta kanske?

Baksidan av fallenheten för besatthet är att man kan bli besatt av, snöa in, på både det ena och det andra som verkar tekniskt intressant.

Jag har själv ett par eviga besattheter. Att läsa, skriva och fotografera. Sen har jag periodiska besattheter. Dit hör t ex stickning, brödbakande, trädgårdspysslande och så’nt.

Och nagellack. Nagellack kan verka som en ytlig hobby. Men det är det förstås inte alls. För det första handlar det om färg. Färger är ingenjörska, fysikaliska. Våglängder, spektrum, ljus, reflektioner. Förutom den dualistiska egenskapen att vara estetiska. Nagellack är dessutom en synnerligen avancerad teknisk produkt. Liksom alla kringsaker som hör till, som removers och allehanda oljor och stärkande produkter. Kategorisering och strukturering av nagellacksinnehav är en extremt både ingenjörsk och matematisk syssla. Det handlar om mönsterigenkänning, topologi och talteori.

En av #blogg100-förtjänsterna är att jag hittat ett antal mycket informativa och trevliga nagellacksbloggar i bruset av allt annat. Jag tror jag måste ägna lite tid åt utforskning. Kan vara ett bra komplement till andra nörderier. Som beräkningar. Och god öl. Öl är också en typiskt ingenjörsk produkt. Förstås.

Veckans inköp.

nagellack

öl

Tags:

3 Responses to “Nörderier, nagellack och öl”

 1. MEN! Att det dröjt tills nu innan jag upptäckt denna blogg. Det var ordet ”nagellack” och bilden på ölen som gjorde det (såg den i FB-gruppen #blogg100-inläggen).

  Jag kan också fullkomligt snöa in på saker. Öl är ett av ämnena som jag ibland snöar in på (ett tag sedan nu). Mitt senaste ämne (dagsaktuellt) är bokbranschens historia. Går det bli smalare?

 2. Silvertrollet skriver:

  Nagellacksbloggar 😉 Och jag som tycker att stickbloggar är ganska nördigt… sådana kan jag ju förstås tipsa om massor av, ifall den besattheten kommer tillbaka!

 3. Ingenjör C skriver:

  Kristina, haha, det var en lustig kombination av ord och bild, egentligen, att fastna på. Men så är det väl med oss nördar, man bara måste. Jag tycker generellt att snöa in är en bra sak. Även på konstiga smala områden. 🙂

  Silvertrollet, det händer att jag tittar in på stickbloggar. Jag försöker hålla tillbaka lite där, för jag vet hur totalt det nörderiet kan bli. Jag tänkte ta det senare … Jag vet vem jag kan fråga ;-).