Ögonblicksidyllifierande Facebook

Nu förstår jag inte alls. Avundsjuka på andras lyckliga och perfekta liv? På deras semesterresor och fritidsaktiviteter? På att de får många gilla?

OK, nu ska vi gå igenom detta riktigt ordentligt. Du förstår, facebook-bilder är ögonblick av något som sker i livet. Problemet, om du är avundsjuk, är att du extrapolerar. Du tror att det är sådär hela tiden. Och ännu bättre, eftersom du antagligen extrapolerar med positiv derivata.

Men. Surprise! Det är det ju inte! Även om man serveras en god middag av maken ibland, måste man då och då diska, eller skälla på lata barn. Eller stressa på jobbet på ett okul sätt. Och hur kul är det att dricka vin och äta räkor i en vecka? Och semestern … skulle du inte bli ohyggligt uttråkad av att ligga på en strand i flera dagar? Jaså inte.

Vi ska se, vad brukar jag läsa i flödet … kräksjukor, hopplösa ungar, roliga ungar, bullbak (OK, jag bidrar själv till surdegsfascismen), middagar, ja, ok lyxiga semesterresor och fritidsaktiviteter. Underbara makar och hustrur. Smarta barn. Upphittade roligheter och absurditeter.

Jo, men det är rätt idylliskt.

Tänk om folk bara skrev om alla eländigheter som drabbade dem. Om bilen som bröt ihop imorse, att de inte har råd att laga den, om barnen som är totalt förslappade (och det förmodligen är föräldrarnas fel), om hur trist jobbet är, och hur osams de är med maken. Att handfatet i badrummet är sprucket. Och katterna spyr överallt. Och de själva är däckade av märkliga åkommor stup i kvarten.

Skulle man inte storkna av elände då? För att inte tala om alla sympatier de skulle få, kommentarer och *kram* skulle hagla. Ännu mer. Tänkt på det?

Nej, tacka vet jag idylliska facebook-liv, då vet jag att folk har det mest som alla andra. Jag tänker att det är skönt, betryggande, att människor ögonblicksidyllifierar sina liv. Om vänner och bekanta orkar skriva så’nt på facebook är de förmodligen inte helt slutkörda eller nära avgrundens rand. Det är bra. Lugnt för mig. Ingen som behöver räddas den här veckan. Jag kan utan dåligt samvete försjunka i mina egna nördiga intressen.

Jättepraktiskt.

Tags:

Comments are closed.