Nu måste alla högutbildade ta sitt ansvar

”Högutbildade kvinnor och män kan nu räkna med fem år längre liv än lågutbildade kvinnor och män.”

Och

”Vi är oroade och efterlyser en diskussion om vilka åtgärder samhället bör vidta för att bromsa utvecklingen mot ojämlikhet.”

Skriver fyra, får man förmoda, ålderstigna professorer. (Jag kollade en av dem, han med udda namn, på Birthday.se, han fyller 69 i år. Skorpion är han också, dvs extra känslig för allt.) Man får anta att de drabbats av insikten om sin egen dödlighet på något sätt.

Jaha. Ja så kan vi naturligtvis inte ha det. Att högutbildade människor lever längre än lågutbildade. Det är dags för oss med högre utbildning tar vårt ansvar. Det gör jag nu, jag har nämligen några idéer för att lösa det här problemet. En enkel lösning är förstås att införa en maximal livslängd och eliminera folk som passerar den. Pragmatiskt och praktisk lösning. Förmodligen inte särskilt dyr att införa. Men lite vulgär och burdus om man frågar mig.

Min lösning är faktiskt fiffigare än så. Den löser två problem samtidigt. Eller kanske till och med tre! Den är mycket enkel, lösningen finns faktiskt i debatt-texten ovan:

”… i dag vet vi att mäns överlevnadschanser sammanhänger med deras kvinnliga partners utbildning.”

Vi tillåter alltså bara kvinnor att skaffa en hög utbildning (och om jag inte missminner mig är vi på god väg om man ser till könsfördelning på det som definieras som högskoleutbildningar nu). Sen inför man resonemangsäktenskap där man matchar kvinnans utbildning mot mannens hälsa, för optimal effekt. Vi vet ju att kvinnor även med hög utbildning tjänar mindre än män, så på det sättet jämnar vi dessutom ut inkomstklyftorna kraftigt.

Två flugor i en smäll. De lågutbildade männen får längre livslängd och inkomstklyftorna jämnas ut!

Som grädde på moset kommer då det trejde förslaget. Kvinnor som trots detta har hög inkomst, får gifta sig med flera män! Det blir lite kompensation för henne (vi vill inte ha motståndsrörelser och revolutioner) att s a s säkra tillgången, med tanke på att öldrickande och kick-boxningstittande (jag beklagar, men vi måste nog hänge oss åt generaliserande fördomar, för att se de stora dragen i denna fråga) män kanske inte är så, ehrm … virila.

På det sättet löser vi dessutom problemet med hustru-import i glesbygder. Dessa män kan helt enkelt istället för att importera en hustru bli upptagna till ett harem hos en framgångsrik yrkeskvinna.

Både män och kvinnor ska kunna ansöka om en speciell äktenskapspartner naturligtvis, men det kommer att behövas en myndighet som utfärdar godkännande. Myndigheten kommer också att ha till uppgift att, om man inte ansökt innan en viss ålder, säg 27 år, anvisa en partner.

Sådärja, problemet löst.

En interimslösning på kort sikt, för att klara av nuvarande ojämna fördelning i äktenskapen, blir att kvinnor åläggs skaffa sig en högre utbildning än sin partner. Jag ska genast ta mitt ansvar, igen, och färdigställa min forskarutbildning genom att börja skriva på en doktorsavhandling. Det kommer inte att kompensera Doktor T helt, tyvärr, men det är så långt det går i alla fall.

(Som en fotnot beklagar jag heteronormativiteten här, men vi får se det som ett första utkast, ungefär som att man börjar med studier på råttor innan man generaliserar till människor i medicinska studier.)