Bloggsumma – januari

Januari 2009 är för evigt passerad. Aldrig mer återkommande, i alla fall inte förrän tideräkningen börjar om, rent tekniskt.

Denna första månad av året med siffersumma 2, ägnade jag åt ett bloggiskt experiment. Man måste hitta på små uppgifter till sig själv för att utvecklas, bidra med goda saker – och då menar jag inte mina vida berömda kanelbullar – och visdom till samhället. För att inte tala om vikten av att provocera.

Således tänkte jag att jag intensivt skulle ägna mig åt samhällsdebatt i januari, företrädesvis sådan där jag upprörs, eller roas, av argumentationen, eller bristen på den. Föresatsen var också att skriva minst ett inlägg om dagen, vilket uppfylldes.

Så vad har månaden inneburit? I huvudsak två stora rabalder, Gömda-debatten samt konstnärspsykot på psykakuten. Några mindre kommentarer kring hemmaporr, blondinbella, gubbsjuka, jätteteleskop och mikrobloggande. Jag föreslog lyckligt ovetatande att nästa grej, efter mikroblogg, är nanobloggen, för en vecka sen. Vad jag då inte visste var att den sedan en månad redan finns. Min oberoende uppfinning av den var alltså en månad för sen. Men vad gör en månad hit eller dit om hundra år. Om Priestly och Scheele oberoende av varann upptäckte syret, med år emellan, tänker jag utan dåligt samvete ta åt mig äran för nanobloggandet också. Fast jag har inte för avsikt att göra något mer än så … jag tänker minsann inte starta någon tjänst eller så, jag är inte programmerare.

För övrigt tröttnade jag på mikrobloggande innan jag testat ens en vecka. Kanske är det som att lära sig uppskatta vin, man måste kämpa länge?

I siffror innebar januari månad ett uppsving i antal sidvisningar, som var sex gånger större än i december. Detta beror förstås till största delen på Twingley.

Som februari månads tema tänker jag välja fabulering, ett fabuleringsinlägg om dagen. Fabuleringen kommer att gå till så att jag väljer (snor) en bloggrubrik på godtyckligt vis från en annan blogg, eller kanske tidningsrubrik, och fabulerar i ämnet (som kanske inte alls överensstämmer med inspirationsinläggets fabulering). Man kan säga att temat är en variant av de gamla grekernas övning i retorik.

Vi får se hur det går.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,