Lysande idé!

”Teve behöver inte bara vara underhållning. Teve kan också vara kunskap!”

Utropas på DN-debatt.

”Utbildningsradion bör få ett utvidgat uppdrag och en egen tevekanal på bästa sändningstid”

Ja tack, säger jag. Jag är så ohyggligt trött på alla dessa lek- och spelprogram som översvämmar TV. Det finns helt enkelt inget att kolla på. Om det någon gång är något intressant, är det på fel sändningstid, för tidigt eller för sent. Eller så är det så ytligt att man blir förbannad, information som tar tio minuter att förmedla fördelas på en timmes upprepning, ältande och onödigt dramatiserande. Jag tycker det är en lysande idé att ägna en kanal åt aktuell forskning, mycket naturvetenskap hoppas jag, och samhällsdebatt.

Det enda som inte är lysande med förslaget är att kalla det IQ-TV. Har dessa politiker inte uppfattat hur oerhört provocerade människor tenderar att bli så fort de hör bokstavskombinationen ”IQ”? Innan man vet ordet av, om man råkar nämna den i något sammanhang, får man en föreläsning om att IQ är minsann inget att ha, EQ ska det vara bla bla bla. Och den lika oändliga som fruktlösa diskussionen kunde vi kanske slippa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 reaktion på “Lysande idé!

 1. Håller helt med dig och även om detta med IQ TV.
  KunskapsTV är ett betydligt bättre ord.
  Det är kunskapen som kan ökas. IQ är mer statiskt och avskiljande..
  Syftet med att använda IQ TV är väl från författarnas sida att låta IQ få vara coolt.
  Men då är vi ju där igen. Skall vi vara seriösa eller bygga föreställningar om elitism och grandiositet. Direkt skapas då en känsla av vi och dom.

  Kunskap är för alla.

 2. Jag blir irriterad på folk som kommer dragandes med sitt ”EQ” så fort någon andas ”IQ”, jag tycker det är lika OK med högt IQ som EQ s a s. Live and let live s a s. Det är mätetal som mäter en viss förmåga. Men jag vet ju hur provocerande det är, och det är helt onödigt och fokuserar på fel saker. Vi behöver inte ”vi” och ”dom”. För som du skriver, kunskap är för alla. Oavsett IQ (eller EQ).

 3. Pingback: Månhus » Länksprutning - 27 January 2009

Kommentarer inaktiverade.