Konst för barn

Barnens premiär på Moderna Muséet var mycket lyckad. Särskilt Store Son, 11 år, var fascinerad. Han uppskattade särskilt utställningen Milano-Turin 1958-1968, med konstverk som var gjorda så enkelt, men där ljus och rum och komposition spelar roll för vad man ser och hur man ser. Han tyckte det var konstigt att så’nt som han tyckte var så enkelt att han kan göra det själv, är konst.

Vem bestämmer vad som är konst? undrade han. Och det är ingen lätt fråga att svara på. Finns något entydigt svar? Jag antar att här får man ansluta sig till någon definition, någon trosuppfattning, helt enkelt. Om konstnären ska bestämma vad som är konst, vilket kan vara en uppfattning, kan ju faktiskt jag också få göra det …

Hela kvällen ägnade sig barnen åt Mangateckning och street art med sina nyinköpta böcker och pennor. Och jag läste om Calatrava, ingenjören som blev arkitekt, och som skapar extremt tilltalande former.

Det blir givetvis fler besök.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 reaktion på “Konst för barn

  1. Konst(igt) att du nämner Calatrava. (Nej, kanske inte konstigt, men jag var ju tvungen att få in ordet konst.) Har nyligen besökt hans hemort, Valencia, och tillbringade en hel dag med att fotografera hans konstverk i la Ciudad de las Artes y las Ciencias. En del anser att det är stora skrytbyggen, men jag fascinerades av alla geometriska former och nästan kröp runt med vidvinkelobjektivet för att fånga dem. En upplevelse av stora mått.

  2. Får jag också vara med och bestämma? Varje gång jag träffar Stationsvakt-Johnny på bloggöl och liknande brukar jag påpeka att det han bloggar är konst. Ja, inte allt han bloggar förstås, men en hel del. Samma förstås med allt du bloggar om bubblor. Sedan är det ju svårt ibland att dra gränsen mellan konst och filosofi, och därmed även matematik…

  3. Susanne: Det låter som en häftig upplevelse! jag gillar verkligen formerna också.

    Håkan: Ja, du får vara med och bestämma. Bestämmer jag! Och jag håller med om svårigheterna i gränsdragningen mellan konst och filosofi och matematik. Tänk att det finns folk som tycker matematik är en vänsterhjärnsaktivitet och konst en högerhjärnsaktivitet, och då skulle vara från varandra separata aktiviteter. Konstigt! Tack för bubbelkonstutnämningen! 🙂

Kommentarer inaktiverade.