Konsekvenser

Jag funderar på en sak. Ibland agerar människor som om deras handlingar inte har verkan. Jag menar långtgående verkan. Det verkar (!) som om de, som inte tror på långtgående verkan, lever i en värld av korta tidskonstanter, eller nästan statiska samband. Utan dynamik, utan differentialekvationer. Dvs utan minne.

Men en handling som sker nu, eller som borde ske men inte sker, kommer att inverka långt i framtiden. Den kan förändra framtiden mycket, jämfört med om den inte hänt, eller utförts. Sån’t tycker jag det är konstigt att människor inte tänker på, eller tillmäter betydelse.

För mig är världen full av samband, återkopplingar, tidskonstanter, optimering, orsaker och verkan. I stora perspektiv.

Fö har jag satt upp de första gardinerna idag. Det blev mycket bra.

Äntligen

Efter mycket motstånd, många krångligheter, bedrövelser och andra onödigheter under flera år; inflyttning.

Det är mycket som ska bäras och ordnas och fixas, men det finns inga andra tidskrav på det än vår egen önskan att det ska bli bekvämt beboeligt snabbt. Nytt boende kräver uppdatering av gardiner, mattor och lampor t ex. Det tar lite tid.

Men nu går det att ta paus och läsa. Jag har lyckats klämma in alla inlämningar i kurserna mitt i allt, men det ska bli ohyggligt roligt att kunna fokusera mer på läsning igen. Få alla böcker på plats. Permanent arbetsplats, inte temporär i husvagn. Skönt.

Nu läser jag Gottlob Freges ”On Sense and Reference” noggrannt ytterligare en gång. Lyssnar på föreläsningar. Går ut i köket och packar upp en kartong. Laga mat … det har vi inte gjort på flera veckor, inte på riktigt. Jag har specialiserat mig på att värma soppor i micron. Frege skriver om sense, som åtskilt från referens och idé (uppfattning). Det är svårt att rikgtigt definiera vad det är, men preliminärt tycks det mig som ett vektorrum, uppsättningen av objektiva egenskaper som skiljer en beskrivning eller företeelse från en annan.

Studieplats.

Som man kanske anar av bilden finns det en del att göra i trädgården. Men snart är det vinter och det mesta får bero till våren. Tid att läsa, tid att tänka.

En och en halv månad senare

Sex veckor av kvälls- och helgarbete, alltmer intensivt mot slutet, tog det att få all inomhusmålning på 176 kvm färdigt. Det är väggar, tak, lister och foder som spacklats och målats. Helgen var intensiv, speciell förstärkning hade anmält sig och var till mycket stor hjälp. Allting blev klart kl 00:30 natten till måndagen.

Ikväll är första kvällen på evigheter som jag spenderat med att övningsköra med mina rara barn, som längtar efter inflyttning, och dessutom läsa lite sammanhängande. Jag behöver spendera lite tid på kurserna. Men det ska nog gå bra, det är inlämningar i alla tre denna vecka. Det verkar som om allting är optimerat. Jag hinner läsa ifatt idéhistoria och filosofi ikväll och imorgon. Och jag hinner läsa litteratursociologi tills på fredag. Så optimalt.

Dessutom borde jag hinna sova. 4-5 timmar per natt är inte bra i längden, man känner att hjärnan går i slow motion. En mycket obehaglig känsla,tänk om det alltid vore så? Men det skulle man nog inte märka, man märker mest förändring. Jag skulle säkert vänja mig vid en hjärna i slow motion, där det går att sitta och glo bara halvtimmesvis i sträck. Undrar vad man tänker på när hjärnan går i slow motion? Alltså om man är van vid det. Ingenting? Kan man tänka på ingenting?

Doktor T påstår att jag är en Duracell-kanin. Det har jag hört förut. Men det kan ju inte jag hjälpa.

När man har passivt rätt

Vi satt i godan ro i tältet, Doktor T och jag, en sen kväll efter ett tolvtimmarspass med målning i huset. Jag hade just skrivit en uppgift i filosofikursen och Doktor T hade säkert gjort något uppbyggligt. Då hörde vi hur det dunkade till i husvagnen. Sådär låter det när gasolen är slut, sa Doktor T och reste sig, nu ska vi se om den röda dioden lyser. Medan han gick in för att kolla saken, sa jag, sådär i förbigående att sådär låter det när gasolen stänger av en stund, den slår nämligen på och av, beroende på termostatens inställningar.

Doktor T  gick in i husvagnen. Spänningen var olidligt, skulle dioden lysa? Skulle han få rätt? Nej, naturligtvis inte. Jag hade rätt. Men Doktor T ville inte riktigt kalla det rätt, eftersom jag inte aktivt och oberoende sagt att termostaten slog av gasen. Nej, det var mer en fråga om att jag fick passivt rätt, eftersom jag inte hade uttryckt saken om inte Doktor T tagit upp frågan. Faktiskt är det en illustration av en filosofisk frågenställning, nämligen tanken på omedvetna tankar.

Enligt min uppfattning handlar det mer om vad som är självklart och vad som inte är det. När det säger klonk i husvagnen anser jag, erfarenhetsmässigt, att det är frågan om termostatstyrd gasoluppvärmning. Det är så självklart att det inte behöver påtalas i tid och otid. Jag vet det utan att säga det. Man behöver inte säga allt man har rätt om hela tiden för att ha rätt.

Doktor T har bara inte lyssnat ordentligt.

När Doktor T gör en insats

Tills huset är klart duschar vi på campingen som ligger några hundra meter bort. Igår när jag gick dit noterade jag alla spindelnät och spindlar som hänger i varje hörn och skrymsle av dusch-huset, på utsidan, lyckligtvis, inne har jag inte sett så många spindlar. I fuktigt kvällsljus ser det ut som i värsta gotiska romanen. Tror jag, Shower in the rainy night. Invasion by the Canada Geese. Det senare la jag till eftersom badviken precis vid campingen, nedanför duschhuset är invaderad av kanadagäss såhär års. Deras ljud är för all del ganska trevligt. Men de är säkert i mass-kopi med spindlarna.

I alla fall nämde jag spindlarna för Doktor T, han hade av någon anledning inte lagt märke till dem. Nu är jag inte sådär att jag skriker och drabbas av panikångest av spindlar, men det är inte heller så att jag vill frottera mig med dem i stora massor. Jag tycker helt enkelt att det är praktiskt att spindlarna är på vissa platser och jag på andra, kan man säga.

Och Doktor T är en handlingens man, särskilt om något har med kemiska medel att göra. Och det har spindlar. När han kom från duschen igårkväll meddelade han glatt att han sanerat runt dusch-huset på campingen, spindelsanerat. Han hade skött det eftersatta spindelsaneringsuppdraget åt campingpersonalen. Det var ju snällt.

När det kyper enstaka spindlar på våra nymålade väggar i huset, däremot, tar Doktor T fram kameran och makro-fotar djuret och påpekar glatt att det bevisar att färgen inte är giftig, och att huset är sunt; Doktor T och  Mr Shock.

Och vad ska vi göra sen?

Vi börjar se slutet på spackling och målning. Varje dag efter jobbet, varje lördag och söndag precis hela dagarna, den senaste månaden har vi ägnat oss åt detta. Jag ska berätta hur det går till; det är alltså både tak och väggar som ska spacklas om målas. Och taklister. Och golvlister. Och dörrfoder. Där gipsskivorna möts blir det en skarv och den spacklar man och så sätter man i en remsa för att täcka skarven. När det har torkat, spacklar man en gång till för att jämna till det, spacklingen krymper nämligen. Sen målar man en gång, och så får man förmodligen lägga på lite finspackel innan man målar igen. Sammanlagt blir det minst tre lager spackel och fyra lager färg. Minst. Färgen torkar på ett par timmar, men spacklet tar sådär 4-24 timmar på sig, beroende på hur tjockt lager man lagt på. Ett rum på 12 kvadratmeter tar 4-5 timmar att spackla första gången, 2-3 andra, 2-3 timmar att måla, 1-2 timmar att spackla och sen 2 timmar per lager. Man inser att det tar tid att få det klart med all torktid.

Men nu är alla rum spacklade minst en första gång, några rum är klara, barnens rum t ex. Badrummen (där var det bara taket som skulle målas, resten sköter plattsättaren med kakel och klinker). Tvättstugan och kapprummet var klart, tills mellanväggen med skjutdörrsmekanismen kom upp. Köksdelen är klar. Hallarna är målade en första gång. Det är faktiskt bara ett rum och vardagsrummet som ännu inte fått något färglager kvar. Det är inte så mycket, jämförelsevis.

En sak som bygget har förtydligat för oss är det märkliga i att det finns så många ohyggligt kompetenta yrkesmänniskor, snickarna, plattsättaren, elektrikern; de är sanslöst professionella och kunniga. Snubben som gjorde bänkskivorna till köket. Grävmaskinisten. Alla som vi haft att göra med i byggprocessen, undantaget kommunens byggavdelning som för all del gör så gott de kan, försöker, är ohyggligt kompetenta och skickliga. Man undrar hur det kan komma sig att de är så skickliga när t ex, helt taget ur luften som exempel, Sveriges regering är så makalöst, pinsamt, inkompetent?

Om vi ska återknyta till rubriken för inlägget; Nu har vi ägnat oss så många månader åt detta bygge, vad ska vi göra sen när det är klart, när vi flyttat in? Ska vi bara sitta och glo då?

När Jonas Thente visar att han lider av naturvetarkomplex

För lite mer en fem år sen skrev jag en bloggpost om Jonas Thentes uppenbara oförmåga att förstå matematik. Han hade skrivit en krönika som jämförde språket med matematik. Kontentan var att matematik behöver man inte kunna eller förstå, men språket är däremot, det är viktigt. Naturligtvis är språket viktigt, men det är dels svårt att se varför det ska ställas mot matematik, dels är det svårt att förstå hur man kan missa att förstå att matematik är ett språk och att man får med sig väldigt mycket av tankeförmåga om man förstår matematik. Men, Jonas Thente är förstås inte den ende som inte begriper det.

Men nu är han i farten igen med sina naturvetenskapliga mindervärdeskomplex. Den här gången är det ännu konstigare. Stycket som handlar om ”naturvetarblicken” verkar helt frikopplat från övriga texten. Som något som han bara var tvungen att häva ur sig. Hur kom fördomen kring naturvetares läsvanor in i en text om hur bokläsare står handfallna, de som har lärt sig så mycket om människan av sin läsning, inför fenomenet Trump och handlandet emot fakta?

Jag kan se två skäl:

  1. Thente försöker på ett indirekt anklaga det naturvetenskapliga läsandet (dvs faktaläsandet, som inte är romanläsande och därmed inte ”förändrar” (förädlar får man förstå) för världens Trumpifiering. Naturvetare läser inte, och inga andra heller, utom bokläsare som är få, och se hur det går.
  2. En reträtt, ett slags ursäkt till alla naturvetare som utan Jonas Thentes vetande faktiskt, väldigt många, läser både det ena och det andra, som har kontakt med både romanläsande och faktaläsande (Thente verkar bara ägna sig åt det första), och kan se saker från alla håll, inte bara det smalt humanistiska perspektivet.

I själva verket, här ägnar vi oss åt Principle of Charity, har Jonas Thente äntligen insett att han inte bara ska ägna sig åt romanläsande, utan också lära sig förstå matematik. Då hade han begripit Trumpifieringen mycket bättre.

När till och med Doktor T mansplainar

Jag har några blommor, Saint Paulor, som jag ärvt av mina morföräldrar. De har därför ett stort affektionsvärde för mig. Jag har lyckats hålla dem vid liv i tolv år, sen min morfar dog. Innan dess hade jag andra Saint Paulor, faktum är att jag haft dessa blommor nästan i hela mitt liv, att pyssla om. Jag har ganska bra koll på hur de ska skötas. Men de här, som härstammar från mina morföräldrar, höll på att dö tältdöden här när vi var nya i husvagnen och inte riktigt visste hur vi skulle styra upp förtältet för att det inte skulle bli åttio grader mitt på dagen, fastän man förstår det om man bara ser framför sig lite grann. Det hör till det mentalt omedvetna, för att fundera över begrepp som används i filosofikursen nu.

I vilket fall som helst höll de här paulorna på att dö, det blev för varmt en dag. Men det finns fortfarande liv i några stammar som jag pysslar extra mycket med tills de ska få flytta in i köksfönstret i huset, som vetter mot öster som sig bör för dessa blommor.

Doktor T tittade på medan jag pysslade. Sen kunde han inte hålla sig. Han hade tusen råd om hur de bäst ska skötas. Han lyssnade inte på mig när jag sa att jag visste det, att jag hade många årtiondens, kanske fyra, erfarenhet av dessa blommor. Han kunde ändå inte låta bli att tala om vad jag skulle göra med dem. Är det inte konstigt? Och det konstigaste av allt är att det är samma Doktor T som höll på att vattna ihjäl dem för bara ett par månader sen. Jag funderade på varför det plötsligt började sloka, Och då visade sig att de badade i vatten. Eftersom Doktor T fått ett ryck att övergöda husets blommor med biologiskt gödselmedel som luktade apa.

Det verkar vara en vanlig syssla hos män i vissa åldrar, att helt enkelt stänga öronen och köra på sina egna föreställningar om hur saker och ting är beskaffade.

Man får se det positivt, det betyder att jag inte behöver engagera mig alls. Mansplainarna kan köra sitt race helt utan min medverkan, de vet exakt och precis hur saker ska göras, och de vet exakt och precis vad jag tycker, tänker och säger utan att jag behöver göra något alls. Är det inte praktiskt? Nej, kanske inte.

Karma

Jag läser om Buddhismen i Gunnar Aspelins Världsbilder och Livsideal: ”Besegra hat genom vänlighet, ondska genom godhet, girighet genom generositet och lögn genom sanning”. Det låter ju rätt bra. Trevligt. Men man inser att den kan ta tid, den kampen. Man inser att det inte räcker med en livstid. Och då inser man varför man måste införa begrepp som karma och återfödelse. För hur motiverande är det att möta hat med vänlighet och liksom inte se något resultat av det medan man lever? Se att det verkligen hjälper (för om det inte hjälper behöver man ju byta metod). Nej, det krävs återfödelse och karma och något stort mål långt borta för den sakens skull. Hur man nu lyckas övertyga någon om det ytterst osannolika i den saken är dock lite svårare att förstå. Men jag förmodar att man kan tro om man vill tro.

Upprepning

Jobba, spackla och måla, studera. Jobba, måla och spackla, studera. Jobba, spackla och måla, studera. Jobba, måla och spackla, studera. Och så är det fredag, och det ser likadant ut sånär som på att studierna ikväll, en föreläsning om mental representation tror jag att jag ska lyssna på, kommer att förhöjas av en St Peter’s. Man kan tycka det är lite enahanda, det mesta just nu. Och det är det väl. Men studierna är intressanta. Jobbet är väl si och så, det är aldrig roligt när ett stort jobb är på sluttampen, när säcken ska knytas ihop, den sista meningen finputsas och allt administrativt ska klaras av. Och spacklingen och målningen fortsätter. Tur att uthållighet är en paradgren. Det är som att simma längd efter längd för en långsimning, eller springa varv på varv på bana i ett långlopp.

Under veckan har filosofiska zombies diskuterats. Jag håller för troligt att medvetandet inte är icke-fysikaliskt. Att det skulle vara icke-fysikaliskt synes mig helt osannolikt, helt märkligt. Att vi inte listat ut allt är en sak, men att det skulle finnas något som inte finns verkar som en logisk kullerbytta. Men jag byter ståndpunkt den dagen någon gör det troligt. En sak man kan grubbla över är naturligtvis hur man ska mäta det omätbara.

Idéhistorien behandlar just nu Indiens och Kinas idéhistoria, eller egentligen mest så långt deras historia. Idéhistoria behöver historia för att det ska bli någon ordning på idéerna.

Lite av veckan i bilder.

Plattsättaren har börjat med badrummet. Spännande.

I Lilla Dotters rum står torktumlare och tvättmaskin temporärt. Och jag ska måla tak och väggar. Och allt behöver täckas. När man känner sig som fem år och upptäcker tejp.

Lille Sons rum är färdigmålat. Han gick runt med lampa och synade allt i släpljus: ”Om du målar en gång till blir det nog bra.” sa han och for iväg på äventyr.

Emellanåt behöver man slappna av med uppbyggliga studier.

Och mer avslappning.

Standard

Nu börjar vi komma upp i tempo, och uthållighet. Spacklingen och målningen flyter på, de senaste två dagarna har jag spacklat Lille Sons och Lilla Dotters rum första omgången, både tak och väggar. Tio skarvar tar en timme. Det är ungefär ett rums väggar. Runt fönster och vissa tvärskarvar måste behandlas separat. Imorgon förmiddag spacklar jag andra omgången, och sen blir det första målningen på eftermiddagen. Det är inte bara det att man ska lära sig hantverket ordentligt, det är det att man ska planera också. Därför spacklade jag tvärskarvar i alla barnens rum på morgonen innan jag åkte till jobbet. Eller i två av rummen, det tredje hade inga skarvar av den sorten.

Sen blir man mer uthållig också, rent muskulärt. Det är helt ok att ägna sex timmar, efter det mer milda kontorsjobbet, åt att spackla och måla, tak och väggar. Man tränar upp musklerna för det. Och det är ändå begränsat, det är en vill som är 176 kvm som ska spacklas och målas. Det är inte hela universum. Det är bara att jobba på så blir det klart. Ganska enkelt, egentligen.

Och nästan varje kväll skapar solnedgången ett skådespel i det som kommer att vara vardagsrum.

Dagsrutinen

Det ordnar sig nog, brukar jag tänka om det mesta. Eller i alla fall om mycket. Det är både bra och dåligt att tänka så. Det är bra, eftersom det innebär att man (jag) vågar pröva det som är oprövat, funderar inte i all oändlighet på möjliga utfall och lägger inte störst vikt vid de dåliga. Det är mer att jag gör det jag egentligen vill göra, även om det skulle verka vara mindre genomtänkt. Det brukar ordna sig, och ordnar det sig inte får man ta tag i det och ändra något. Denna ogenomtänkthet har t ex varit bra såhär långt, eftersom det visar sig att det faktiskt går utmärkt bra att jobba heltid och läsa distanskurser i lagom takt. På de två år jag ägnat mig åt den här hobbyn nu har jag läst 172,5 hp. Det bekymrar mig något. Det bekymrar mig att man kan läsa i en takt som är mer än heltidstudier, fast man jobbar heltid. Eller ja, det kan betyda två saker, det ena är att det inte är särskilt höga krav, inte särskilt hög nivå, och det andra är förstås att  jag är ganska effektiv. Sanningen, eller verkligheten, ligger kanske någonstans mitt emellan.

Det som är dåligt med att tänka att det ordnar sig är förstås att det kan tänka sig att man hoppar på något som inte ordnar sig, och så tar det tid och energi att återställa livet. Sånt är irriterande. Kanske blir den totala optimeringen i alla fall positiv, jag hoppas det.

Men, när jag nu fått för mig, efter två års testande, att det ska gå bra att läsa 90 hp det här läsåret så behövs ju i alla fall lite struktur på det. Särskilt som mycket tid nu går åt till att spackla och måla, några veckor till. Ja, och sen är det andra saker som ska fixas, typ tomten ska göras i ordning, altan ska byggas. T ex. Och så ska det jobbas också. Alltså behövs en rutin, en effektiv rutin. Effektiva rutiner är det bästa som finns, de frigör nämligen tid. Det visar sig nämligen att morgonen är utmärkt studietid. Och sen kväll. Förutom när jag skriver blogginlägg om effektiv studietid. Och lunchtid. Om man bara ser till att man läser då, när det finns tid, så hinns det faktiskt med, det där läsandet. Verkar det som.

Dagsrutinen är alltså: gå upp, ägna en timme åt studier, åka till jobbet, jobba hela dagen förutom lunchen när det också går att läsa, åka hem, spackla och måla till halv tio, duscha, läsa en timme till eller lyssna på en föreläsning, eller så. Sov som en stock. Börja om.

Det finns en stor skillnad mellan idéhistoria och filosofi. Idéhistorian är mycket mer textmassa att läsa. Men det är klart, filosofin erbjuder mer att grubbla över: ”What is it for a mind to represent anything at all? What is it for anything (whether a mind or not) to represent anything else?”

Det rara barnet

Jag har tre Rara Barn. Ett av demStore Son, har alltid varit mycket egensinnig, extremt egensinnig kan man säga. När han var fyra år stod han på locket på toastolen och släppet sin snuttefilt, och så undrade han varför den föll till golvet. Varför föll den när han släppte den? Varför var den inte kvar i precis det släppta läget? Mamman, ingenjören, dvs jag, tyckte det var en naturlig fundering, svarade på frågan och tänkte inte mer på det. Men senare tyckte Store Son ofta att skolan var en tråkig inrättning, inget fick man lära sig och bara trams skulle man hålla på med. Det var en prövning, kan man säga. Ett barn som begriper allt, men tycker skolan är meningslös och struntar i den. En frustration för föräldrar som vet att med bara en gnutta uppmärksamhet kan skolan passeras. Det fungerade ganska länge, men efter halva gymnasiet tog det stopp. Store Son har integritet, och om skolan är meningslös, hur lätt den än är, så är den.

Store Son ägnade sig åt datorspel. Han skickades till skolpsykolog och kom tillbaka med en lång utredning som sa det vi egentligen visste, det var inget som helst fel på den intellektuella förmågan, tvärtom var den exceptionell. Föräldrarna slet sitt hår, någon skola skulle det inte bli tal om enligt Store Son. Efter ett tag lugnade föräldrarna ner sig och bidade sin tid, saker och ting måste ha sin gång.

En dag kom Store Son med ett tio sidor långt kontrakt som han bad mig läsa. Det verkade rimligt. Och sen försvann han ut i världen sysselsatt med det han ordnat för sig. Med de sociala kontakter han skaffat sig. Han reste till London, Bryssel och Köln. I flera veckor reste han. Sen spelade han plötsligt semi-final i en turnering, med sitt lag, och vann. Och om en vecka ska de spela i final.

Sens moralen i denna historia är två. Den ena är att skolan inte säkert klarar av att matcha de extrema begåvningarna, skolan förlorar dem. Den andra är frågan om Nyttan, vad är det egentligen att göra nytta, och är det vår mänskliga uppgift här i världen, och isåfall varför?

Om jag varit lagd åt ett visst håll, t ex om jag trott det finns en mening med allt som händer, utöver evolutionen, hade jag trott att det fanns en avsikt med att jag skulle få denne egensinnige son. Och det vore isåfall att fundera över just Nyttan.

Persistence

När man ska spackla och måla tak och väggar i ett hus som är 176 kvm. Det kräver en viss uthållighet. Vi tyckte att vi skulle måla, eftersom det är det som vi möjligen kan göra. Det är ett bra sätt att lära känna varje kvadratmeter av huset. Men det kräver förstås en viss uthållighet. Spackla och måla, spackla och måla, dag efter dag, kväll efter kväll. Men ibland dyker det upp vyer värda att betrakta. Som solnedgången genom vardagsrumsfönstren. Med köket som spegling.

När Doktor T är praktisk

Det var kanske en något felsyftande rubrik, men det kommer snart att framgå vad jag menar.

Det jag menar är att det är väldigt praktiskt att Doktor T är så praktisk. När världen fungerar, när alla gör vad de ska, och allt rullar på är det lätt att glömma bort att det kan finnas världar där allting inte rullar på och fungerar som man förväntar sig. Man tänker oftast inte på det som fungerar, man bara tar det för helt naturligt.

Men idag, när allting i vanlig ordning bara fungerade, jag spacklade och målade och Doktor T spacklade och målade, och sen körde jag Store Son  till Arlanda, eftersom han skulle åka till Köln. Och så körde jag hem och fortsatte med spacklingen, och senare på kvällen fyllde Doktor T på vattnet i husvagnen, och han har ordnat så att gasolvärmen funkar och tja, att tvättmaskinen kan köras och torktumlaren fast huset inte är färdigt, och många sådana praktiska saker. Såna saker som jag för all del också kan göra, men det är väldigt praktiskt när man är två som kan göra praktiska saker. Det är väldigt praktiskt när man inte måste göra allting själv, eller vara nervös för att man ska behöva ordna någon katastrof som den andre åstadkommer, eller så.

Jag behöver t ex inte tänka att det bara är jag som ska spackla och måla huset, utan det räcker om jag gör hälften, eftersom Doktor T är kompetent på området och kan göra saker utan att jag behöver kontrollera det. I alla fall inte så mycket. Och även om Doktor T inte har bott i husvagn förut så greppade han direkt alla praktiska saker man behöver hantera. T ex behöver man vara ganska noggrann av sig med både det ena och det andra för att det inte ska bli kaos och elände, och man behöver fixa små detaljer så att saker och ting flyter smidigt. Doktor T grävde t ex en kanal runt tältet för att det skulle bli dränering och inte rinna in på tältgolvet vid regn, och det verkar fungera. Och sen fixade han avloppsavrinningen så att det inte luktar gammal sill precis utanför min sovalkov, där avloppet annars rinner ut (fast under husvagnen såklart). Och så fixade han strukturen för alla el-sladds-dragningar nu när vi spacklar, så att vi kan ha bygglampor precis där vi är. Och så’na saker. Så det slog mig idag att jag är väldigt glad, fast jag inte alltid tänker på det, att det är Doktor T jag bygger hus med. Det är väldigt praktiskt att ha en praktisk man. Även om man är praktisk själv. Eller kanske särskilt då, förresten.

Mysig fredagskväll

Nu har vi bott här i husvagnen i tre veckor. Vi börjar vänja oss. I går kväll hade vi mysig fredagskväll. Doktor T diskade kvällsdisken, för hand såklart, diskmaskin hör inte till husvagnslyxen. Och jag läste högt ur Valerie Solanas SCUM-manifest. Från baksidestexten: ”Mannen befinner sig i skymningslandet mellan apa och människa. Mannen är besatt av makt, pengar och död; att få ödelägga och att få knulla.”  ord och inga visor.

Jag läste nyligen Sara Stridsbergs Drömfakulteten, en fiktiv biografi om Valerie Solanas, en galning. Hur ska det komma något vettigt ur detta, och isåfall vad? ”SCUM är den enda referens du behöver” läser jag i Stridsbergs förord. Det är klart man blir nyfiken. Jag antar att jag kommer att bli besviken, det brukar bli så. Jag kommer inte att förändras, jag kommer inte att tycka att SCUM är den enda referens jag behöver. I våras läste jag I love Dick av Chris Kraus, den utlovade också en förändring som uteblev.

”Problemet är männen och problemet med männen är att de är skittråkiga, att de har skapat en skittråkig och skitful värld med fula motorvägar och Stor Konst, sex och andra meningslösheter som kvinnor tvingas slösa bort sin tid på.”

Alltså, ja, det är faktiskt svårt att säga emot det. Jag tänkte på alla de texter jag läst i filosofi och idéhistoria, Aristoteles och Rousseau som Stridsberg också nämner i sitt förord, som talar om hur kvinnor är ofullbordade män, oförmögna att tänka flera tankar, intellektuellt underlägsna, bara till för att föda barn och ta hand om dem. Det konstiga är, som Mary Wollstonecraft påpekade i polemik mot Rousseau, att dessa underlägsna varelser (kvinnor alltså) ändå anförtros den viktiga uppfostran av de viktiga pojkarna till viktiga män. Hur går det ihop sig?

Jag tänker på de här fåniga diskussionerna som uppstår ibland när någon vill bevisa att om kvinnor vore så smarta som män, så skulle det ju finnas kvinnliga genier och forskare och uppfinnare och upptäckare att plocka ur historien. Men det finns det ju väldigt få av, alltså är män smartare än kvinnor. Jag vet inte vad man ska göra med sådana diskussioner, man skäms å mannens vägnar (han som argumenterar på det viset) för att han är så korkad och kan kläcka ur sig så ogenomtänkta pinsamheter. Man skäms över hans oförmåga att tänka, helt enkelt. Som Hedvig Charlotta Nordenflycht så insiktsfullt uttrycker saken:

”Naturen får då skuld, och blod och hjärta del
I det, som blott har grund i fostrings-sättets fel.
Man täpper ådran till uti en Springekälla,
Och undrar se’n därpå att ådran ej vill kvälla.
Man snärjer Örnens fot, dess vingar sönderslår,
Förviter honom se’n att han ej Solen når.”

Ja, men då kan man ju undra, som undelägsna män (ojdå, det är en Solana-influens) ibland överlägset påpekar, att nuförtiden kan ju kvinnor bara låta bli att låta sig förtryckas, eftersom vi är så jämställda här i landet. Men nu är det ju så, att de flesta män och de flesta kvinnor, är normalbegåvade, och de är också, både de normalbegåvade männen och de normalbegåvade kvinnorna, utsatta för socialt tryck och social återkoppling. En mycket effektiv förtryckarmekanism, som inte bara verkar i dåtid, utan också i nutid och med avklingning i framtid. Om nu den normalbegåvade mannen matats med en bild om de underlägsna kvinnorna under hela sin livstid, så har ju inte kvinnorna undgått att matas med samma bild. Och de flesta normalbegåvade människor agerar, vad det tycks, enligt den bild de har av sig själva, och som de tror att andra har av dem. Mycket effektivt, får man säga, för att behålla sakernas tillstånd i svårförändrad form. Så var det med den saken.

Men vad ska man tycka om SCUM-manifest då? Ja, jag vet inte. Jag hade högläsning av vissa partier för Doktor T och vi tyckte det var rätt roliga formuleringar ibland. Det är lite som om en intelligent komiker funderat lite, vänt lite på saken och formulerat en träffsäker iakttagelse. Som i avsnittet om Filosofi, religion och moral, där poängen är att mannen uppfann filosofi och religion eftersom han är så tom själv och måste leta utanför sig själv efter något av vikt: ”De flesta filosofer som inte är riktigt så fega [som de flesta män] inser att manliga brister existerar i män, men kan fortfarande inte inse att de bara existerar i män. Därför rubricerar de mäns villkor som det Mänskliga Villkoret. De lägger fram sina intighetsproblem, vilka skrämmer dem, som filosofiska dilemman och ger därigenom status åt sin primitivism […]”

Alltså, ligger det inte något i det? Är vi inte alla lite trötta på självgoda män som tror de är en gåva till mänskligheten, att det är kring dem allting kretsar, att de inte bara är solar i sina egna universum utan i alla andras också? Faktiskt är man lite trött på såna. De finns. Men det finns ju många andra också, som är mer vettiga, för all del. Som Doktor T.

Lite senare skriver Solanas om att det egentligen inte handlar om en motsättning mellan kvinnor och män, det kan vara för att hon anser att mannen generellt egentligen inte är ett problem, utan det är de hjärntvättade kvinnorna, Daddy’s Girls, som upprätthåller ordningen åt mannen, som är det egentliga problemet.

Jag har svårt att läsa manifestet som något annat än en träffsäker satir, Cutting up, håna, förlöjliga Den Viktiga Mannen, som tar upp tid och energi för kvinnor helt i onödan. Jag menar, visst har vi träffat på en hel del av den sorten?

En framsynt detalj är att Solanas skriver om det automatiserade samhället, där pengar inte styr. Själva samhällssystemet som ska komma fram sen när mannen eliminerats är inte helt tydligt, det är lite skissartat.

Förresten, man ska inte läsa texten bokstavligt. Man ska läsa den allegoriskt.