När förnuftet slog kullerbytta på sig själv

Rara Dotter och jag stannade till på ICA Maxi efter gymmet nu ikväll. Vi behövde komplettera med några småsaker. Summan blev 167 kronor. Och jag hade fått en bonuscheck på 125 kronor, som jag använde. Men ska du inte spara den, undrade Rara Dotter lätt upprört över mitt slöseri med rabatter. Det spelar ingen roll när jag använder den, sa jag förnuftigt, det blir 125 kronor mindre när som helst, det är inte som rabatt med procent, undervisade jag vidare.

Men, du ska ju använda den någon gång när du vill att det ska kosta mindre, envisades Rara Dotter. Jag upprepade tålmodigt mitt Men det spelar ingen roll! Nu tappade Rara Dotter tålamodet med mig, och sa bara på skarpen Det gör det visst det! Psykologiskt kanske, avfärdade jag, man lurar sig själv bara att det blir billigare än det är. Rara Dotter var nöjd att jag äntligen begripit finessen med rabatten.

Vi var tysta en stund, och då gick det upp för mig hur det verkligen ligger till, precis som Rara Dotter försökte säga mig. Man får alltså den där rabattchecken. Och det funkar förstås som jag inledningsvis nämnde, det spelar ingen roll när man använder den. 125 kronor är 125 kronor alltid. Men, och här är det viktiga, the sneaky thing med checken. Eftersom det känns som det blir billigt när man använder den, använder man den när man köper något onödigt! Man tycker alltså att man kan köpa något mer än man annars skulle gjort! Så osannolikt lurigt! Man hade ju kunnat tänka sig att rabatten funkade så att den automatiskt drogs vartefter, som ett ständigt lite lägre pris. Men då skulle man ju inte köpa något extra.

Rara Dotter är min kompass i verkligheten, hon vet hur saker och ting fungerar hon! Jag hade aldrig tänkt på det sättet att använda mig av rabatten. Nu vet jag.

Tvångstankar

Kanske inte riktigt tvångstankar, det skulle mer kallas uttråkningsimpulser. När man står vid skrivaren och skriver ut något som går långsamt, till exempel handouts med färgad bakgrund, och man har glömt att konvertera den till svartvitt. Förresten kollade jag om man inte skulle kunna ta bort bakgrunden och bara skriva ut själva objekten på powerpointen. Men någon sådan funktionalitet hittade jag inte under de tjugo sekunder jag letade. Sen tyckte jag inte det var värt att leta mer. Så jag väntade på skrivaren. Och jag undrade vad som skulle hända om jag bara drog ut alla kontakter i hela rummet. Det är klart att jag vet vad som skulle hända. Alla skrivare och kopieringsapparater som står i det rummet skulle somna, förstås. Försvinna från nätet. Sen går impulsen över, eller övergår istället till att kolla på de små gummilock som sitter på skrivaren. Man måste pilla bort dem och se vad som är under, aha, de var för att dölja skruvar. Sen finns det andra som luckor på skrivaren, en usb-kontakt. Hm, man kan alltså plugga in sin hemliga usb-sticka och skriva ut något direkt. Ja, det finns ju skärm på skrivaren, det borde funka. Det finns en liten lucka för häftklamrar.

Sen har vi de andra skrivarna i rummet, särskilt en av dem, en jättestor där konstruktörerna skriver ut hysteriskt stora ritningar. Den har en linjal, som på en skärmaskin, med några skjutbara reglage, jag antar man ska mäta in sin ritning på något sätt. Den är man naturligtvis sugen att skjuta lite på. Och häftapparaten, och hålslaget. De kan man också peta lite på. Sortera gem i olika färger. Ta ut papper som sitter i faxen. Listor på inköp. Inte intressanta privata som ost och mjölk på ICA. Nej, metalldelar och ventiler och muttrar och skruvar. Det känns som en fläkt av verkligheten, någon som sitter i närheten av mig håller på med verkliga ventiler, alltså med händerna. Det är lustigt. På kontoret undrar man annars ibland om man är en brain-i-a-vat. Eller snarare en brain-at-a-desk.

Läshelg

Jag tycker inte jag satt långa stunder och läste, det är alltid en massa andra saker man ska göra. Skjutsa rara barn, handla mat, träna, promenera, laga mat, tvätta och allmänt hålla i ordning. Göra i ordning fågelautomaten till vintern. Men när jag summerar var det ändå en bra läshelg. Jag har läst klart texterna till detta moment i filosofikursen inför de båda sista inlämningsuppgifterna som ska förfärdigas denna vecka, forumdiskuterat filosofi, fräschat upp minnet av Camus Främlingen som jag ska skriva om till på fredag, och dessutom läst tre böcker, eller två och en halv, en av dem var påbörjad.

Aftonland av Therese Bohman. Fick en lite dålig start, eftersom det var ett par rader som kändes som upprepning. Men den tog sig. Kanske skriver jag mer om den senare. Men man kan konstatera att Bohman skriver om samma kvinna i varje bok, någon som känner sig ensam, lever ensam, intellektuellt begåvad, dricker för mycket och tänker en del på sex. Det har nog blivit lite mer sex för varje bok om man tänker efter. Det finns några partier i boken som är lite mer resonerande kring olika samhällsfenomen, relationsfenomen, familjebildningsfenomen. Kanske återkommer till det, om boken sitter kvar om några dagar. Slutet är rätt roligt ändå, man blir förtjust. På det hela taget lättläst, fast visst är dialogerna ibland aningens krystade?

Sen läste jag ut Oline Stigs Över gränsen. Noveller. Ganska märkliga, skruvade, det blir bara tokigt utan åthävor, tyst. Den mest märkliga Fåglarna i Reims, som känns som en dagboksskildring. Jag undrade när den novellen skulle börja, men sen var den slut. Egentligen gillar jag det, en ögonblicksblid av ”inget särskilt”, bara vanliga smådramer.

Och igårkväll började jag läsa Kim Thúys Ru. Den gick fort att läsa, tog bara några timmar. Vacker historia, absurd och småkomisk ibland. Det fanns som en lins mellan berättarens betraktelse, och verkligheten. Det man skulle fundera lite mera på, om man skulle fundera mer, är rättfärdigandet av mammans strategier att förbereda barnen på livets hemskheter. Tänk om det inte var strategier? Men vad spelar det för roll? En bra bok, annorlunda, drömlik fast verklig. Jag fortsätter med nästa Mãn.

Men den här veckan ska väl ägnas mest åt inlämningsuppgifter, tror jag. Och skjutsa rara barn. Och arbeta.

Om Nobelpriset i litteratur

Alltså, jag vill ju inte vara den som är den. Neggig och avog mot Svenska Akademiens val. Jag kan inte alls bedöma kvalitén i Dylans texter. Faktum är att jag inte kan komma på en enda som jag hört. Men det har jag såklart gjort, antar jag. Har man gjort saker man inte är medveten om?

Nåja.

Men, jag har i alla fall ett starkt argument mot valet av Dylan som pristagare. Och det är att det devalverar priset. Det devalverar priset eftersom han trots allt är en kändis-pop-ikon för i alla fall någon generation. Typ Horace Engdahls. Nu kanske man inte kan argumentera mot valet av just den anledningen, med tanke på att vanliga författare som brukar få priset säkert också är Horace Engdahls generation. I överförd bemärkelse.

Men, grejen med dem, de andra alltså, är att de brukar vara rätt lite kända, eller i alla fall ”svåra”, eller nå’t. Det brukar vara som att när man får reda på pristagaren tänker man ”Oj, nu måste jag till biblioteket och låna”. Men det känner jag inte alls nu. Nu är det mer ”Jaja, jag får väl vänta på nästa år då.” Och det blir jag irriterad över. Det jag kräver av Svenska Akademien är att de kittlar min läslusta, får mig att vilja läsa något jag inte läst förut, så mycket, med största sannolikhet. Så är det inte nu, trots att jag inte känner igen texter av Dylan. Men det spelar ingen roll, för jag har ingen lust. Det synes mig urboring och jättemainstream att lyssna på Dylan. Jag kan säkert göra det vilken dag som helst, så varför anstränga sig?

Alltså, det är ett viktigt kriterium att det ska vara något som väcker lust, som kanske verkar aningens ”svårt”, eller något. Om Margret Atwood fått priset, t ex, skulle jag bara läst mer.

Men Dylan … det känns så himla antiklimax.

 

 

När omstörtningen uteblev

Jag hade stora förväntningar på I love Dick, av Chris Kraus. Jag kan säga på en gång att de inte infriades. Förväntningarna baserades på det jag läst om hur kvinnor tyckt de hade ett liv före I love Dick och ett efter, om uppbrott och förändring i bokens kölvatten. Jag läste och läste, och väntade på det där ögonblicket när som en våg skulle gå genom kroppen och världen plötsligt skulle se klarare ut. Den kom aldrig. Jag läste och läste, vadade i utgjutelser om konstverk och kvinnliga, missförstådda konstnärer. Det var på slutet i boken, andra halvan. Den första halvan innehöll mest brev till Dick. Anteckningar från livet. Och spridd upprördhet över att alltid vara i skymundan.

Dick är en undflyende typ, man får naturligtvis inget grepp om honom. Och faktiskt tycker jag den här (romanens) Chris är mer än lovligt knäpp. Hon får väl ta och skärpa till sig. Inse att det är ohyggligt fånigt att vara så besatt så länge. Ett tag, några månader på sin höjd, okej. Men sen? Hur går det att hålla fixeringen levande? Det måste bero på enormt missnöje med livet. Och för all del, så kan det ju vara. Men skulle han fixa till det. Dick?

Jag är antagligen feministiskt obildad, men vad var det som var så feministiskt och fantastiskt? Var det insikten om hur dold hon var bland de berömda männen, hur de tar plats, och hur de avfärdar kvinnligt konstnärsskap? Ja, jag säger inte emot, så är det säkert. Men det var som om det var en klagosång, och inget kom ur det. Och jag kan tänka mig att om man är väl insatt i den världen, är det möjligen större igenkänningsfaktor. Jag kände mig mest bekymrad över oförmågan att ta tag i något alls, att bara vara offer för sina känslor. Alltså bara. Och hela tiden.

Men vad var så förklarande? Hur skulle jag omstörta mitt liv nu då? Ja, inte vet jag. En besvikelse i det hänseendet. I övrigt. Tja, lite långtråkig roman, men bitvis lite smårolig. Jag minns inga särskilda avsnitt just nu, men de praktiska handhavandena som fastighetsmagnat var ju lite småroligt, har jag för mig. En sak som avslöjade den, tidsmässigt, vad den enda laptop Chris och Sylvère delade. Det daterar den tjugo år tillbaka i tiden. Minst.

Vad ska jag nu hitta som är omstörtande? Inte lär det väl vara Aftonland, av Therese Bohman, som jag genast började läsa. Och irriterade mig på, språkligt, redan på andra sidan, det var lite oväntat, men det kanske var en engångsföreteelse. En lapsus. Men det var väl i sig omstörtande. Nåja, jag har förväntningar på den också.

Faran med begränsat tänkande

Antag att du springer över en kurva, den blå i figuren nedan:

kurva1

Då tänker du förstås ”Åh, den där var spännande, undrar om jag kan förstå den?” och så sätter du igång och tänker. Och till slut har du förstått dig på den, du har utarbetat en ekvation för den. Ekvationen är den svarta linjen. Den stämmer hyggligt bra med den blå kurvan, det ser man. Att det inte stämmer helt kan ju t ex bero på att den blå kurvan är verkligheten med lite störningar sådär, medan din ekvation är en modell för att försöka förstå hur verkligheten är beskaffad.

Den blå kurvan är den verklighet där du brukar befinna dig. Den svarta kurvan duger fint för att beskriva din verklighet, det ser vi tydligt. Du vet förstås att verkligheten i verkligheten är lite större, eller kanske mycket större, men det är inte så viktigt tycker du, för du är ju inte där. Inte din familj, eller dina vänner heller. den värld du lever i befinner sig där mellan 10 och 50 (på x-axeln). I alla fall just nu. Var den kommer att vara i morgon eller nästa vecka vet du ju inte, men det är ändå rimligt att tro att den kommer att vara mellan ungefär … 10 och 50, det är bästa gissningen baserat på erfarenheten.

Nu vet ju du också, eftersom du är en hyggligt intelligent individ, att det inte är säkert att verkligheten verkligen ser ut som du tror, som din modell, om man går lite utanför 10 eller 50. Men du tycker det duger att ha en bra modell för det som händer där du är. Du behöver inte en så bra modell som möjligt, du behöver en som för det mesta fungerar.

Ska vi ta och titta hur det ser ut utanför din verklighet? Såhär ser det ut:

kurva2

Den blå kurvan är densamma som i den första figuren, men vi ser den i ett större område, mellan -100 och 100 (på x-axeln) istället för mellan 10 och 50 som i första figuren. Den röda kurvan är den modell du hittade på, den svarta ”linjen” i den första figuren.Om du tar din modell, den svarta linjen, och drar ut den till ett större område, ser den ut som den röda kurvan i den andra figuren. Vi ser att det fortfarande stämmer bra i din första verklighet, den mellan 10 och 50. Men i den större verkligheten stämmer den inte alls! Din modell är ingen bra representation av verkligheten.

Det jag har beskrivit nu är en illustration av skillnaden mellan den uppfattning som Hans Ruin representerar och den som Torbjörn Tännsjö representerar, i samtalet om Kontinental och Analytisk filosofi i ett avsnitt av Filosofiska Rummet. Analogin haltar lite, eftersom Tännsjö inte gör anspråk på att ha funnit verkligheten. Det han däremot förespråkar, med sina tankeexperiment, är att titta längre bort än i ditt vardagsintervall, 10-50. Om man tittar längre bort, undersöker vad som händer om man tänker till plus och minus oändligheten, har man större chans att få en kurva lite mer lik den blå i alla fall. Det är ingen garanti, men om man bara tittar på intervallet mellan 10-50 har man definitivt ingen chans, och det är enbart tur, och ingen som helst förståelse, som isåfall ligger bakom en eventuell överensstämmelse.

Hur man inte kan tycka att man behöver bästa möjliga förståelse i alla möjliga sammanhang, har jag svårt att förstå. Man kan aldrig veta vad man behöver imorgon, och att begränsa sig till den verklighet vi ser just idag verkar helt enkelt inte förnuftigt.

Skämtaren Martinson

Aniara, av Harry Martinson. Utkom 1956. Gick framstegsoptimismen för långt?

Jag har lyssnat på den som ljudbok några pendlarvändor till jobbet, i uppläsning av Ulf Palme. Och när jag satt där och körde, och lyssnade på den för all del sympatiska rösten och melodiösa texterna, tänkte jag ändå: Detta kan inte vara seriöst, det måste vara ett skämt. Som det här:

du gammar ner dej och blir jail och dori.
Men gör som jag, jag sitter aldrig lori.
Här slumrar ingen chadvick, putar Daisi,
jag rörs i gejdern, jag är vlamm och gondel,
min dejd är gander och min fejd är rondel
och vept i taris, gland i deld och yondel.
Det är ju fyndigt och allt. Men ändå .. är det på riktigt? Verkligen? Nu låter ju inte hela verket på det där sättet, det finns en del roliga ord som kunde uppfunnits på vilken teknologpub som helst.
Som till exempel tredje vebens gång
i fokusverken,
och nionde protatorns rörelsebesked
i flimmerskedet innan väljarcellen
tar hand om allt, fördelar, sammanför.
Kanske är det för att jag lyssnat, och hängt upp mig på de påhittade orden. Naturligtvis ska jag ju se bortom det, och då tycks det handla om hemskheter med den tekniska utvecklingen.
Men, om vi bortser från det också, och tänker på hur det skulle vara att hjälplöst fastna bortom räddning ute i rymden. Vad skulle man göra då? Skulle några bli helt apatiska, passiva, några få allmän panik och några sätta igång med frenetiskt, men kanske meningslöst, uppfinnande? Jag hoppas jag skulle tillhöra den tredje gruppen där.
På något sätt anknyter det till meningen med livet, eller meningen med liv utan död. Tänk om man kunde leva för evigt. I texter av Martha Nussbaum och Bernard Williams har jag just läst argument mot evigt liv. Alltså de argumenterar för att det inte vore önskvärt. Man ska vara försiktig med vad man önskar, det är svårt att föreställa sig det man inte vet, men nog skulle jag tycka evigt liv (utan sjukdom, smärta och sådana fysiska hemskheter) vore lite tilltalande. Tänk att se vad som händer! Att få vara med om fascinerande utveckling. Kanske hemsk också, för all del. Deras argument är att man skulle bli uttråkad. Att det vi värderar i livet nu är beroende av att vi har ändligt liv. Vissa saker skulle inte vara värda något om det inte vore så att vi förväntade oss död. Men problemet med deras resonemang är att de inte tänker sig att man utvecklas, att man är samma trista människa som nu som bara upprepar typ samma saker. Och det vore väl inte så kul. Men om man lär sig nya saker hela tiden? Förstår en massa, får följa utvecklingen i teoretisk fysik, tex. Och kosmologi. Visst vore väl det rätt spännande?
Kanske passar det där med evigt liv olika människor olika bra? De som gillar att fokusera på praktiska saker i livet, som hus och inredning och resor och så’nt, de kanske blir mätta. Men om man är intresserad av intellektuella utmaningar måste det väl finnas rätt mycket kvar att utforska. Jag är beredd att anmäla mig frivilligt till denna livets tristess. Aniara eller ej.

En ovanlig händelse

Igår hände något ovanligt. Jag tittade på TV! Lilla Dotter är hemma och sjuk, och hon låg i soffan med TV:n påslagen. Det var efter middagen, jag hade gjort i ordning i köket. Det glänste kan man säga. Verkligen. Klockan var halv åtta, det var nästan helt mörkt ute, vi hade tänt ljus. Och jag var på väg upp till arbetsrummet för att sätta tänderna, eller snarare spänna ögonen, i några texter om Döden. Men, jag hade inte pratat med Lilla Dotter nästan någonting och hon hade varit ensam hemma hela dagen. Så jag slog mig ner i en fåtölj. Och läste. Nu måste man inte prata för att umgås, att sitta bredvid är en alldeles särskilt bra sorts socialitet. Praktiserbar, kan man säga. Och kraftigt underskattad, rent allmänt.

Nåväl, TV:n var på, och en deckare startade, Drömmar ur snö hette den. Det var ju Gotland, så jag satt kvar, och slötittade först, men sen följde jag med lite mer. Lilla Dotter och jag pratade. Och vips var den slut. Jag hade kollat på en hel film! På TV!

Vad ska man säga om den då … Det handlade om mord förstås, och en utredningsgrupp där den här kvinnliga polisen var själva huvudfiguren. Och hon hade två barn, och man fattade inte riktigt om maken var död eller om de var skilda (fast senare läste jag att i filmen är han död och boken är de skilda, det förklarar saken). Och i utredningsgruppen finns en psykolog, tror jag, och de kände varann sen studietiden. Det verkade nästan som om de haft ihop det då, han verkade ångra att han liksom inte slagit till då.

Två saker retade mig, det ena var deras oprofessionalitet, de pratade om sin relation och hånglade under uppdrag. Fyfy. Det var förtusan nästan så att det skedde ett mord bara för det. Men det som var värre, var den antydda klichén om psykologen som hade egna problem som han inte kunde handskas med. I det här fallet var hans problem barn. Han kunde inte hantera hennes barn. Inte det att han var elak eller monstruös eller så. Han mer … icke-var, smet, fegade ur. Inte nog med att det var klichéartat, det var dessutom ytligt och det fick varken förklaring eller slut. Onödig bihistoria. Varför var den med. Själva mordgåtan var väl inte heller världens mest geniala, men … uppenbarligen satt jag kvar och tittade i alla fall. Märkligt det där.

Hade det inte varit för sällskapet, hade jag tyckt att det var mer spännande att tillbringa den där 1,5 timmen med Döden istället. Alltså den filosofiska döden, inte den mordiska. Meningen med Döden, som begrundas nu.

Vägbulor och idémassor

Jag åkte till biblioteket strax före lunch, för att hämta några böcker jag reserverat, Stephen Kings Att skriva och T.S. Eliots Det öde landet, båda hörande till skrivkursen. Som vanligt tog jag en extrarunda och kollade lite i hyllorna. Vad är litteratur? av Sartre kunde jag naturligtvis inte motstå. Jag kunde inte heller låta bli att skumläsa lite. Han börjar med att diskutera vad som skiljer den som skriver prosa från den som skriver poesi, eller målar, eller ägnar sig åt musik. Och konstaterar, som jag var inne på häromdagen, Sartre och jag liksom, det där med känslorna: ”Poeter är människor som vägrar att utnyttja språket.” Jag vet inte om jag kommer läsa hela, eller bara göra nedslag här och där. Det tycks som om frågan om skrivandet är ganska filosofisk, vilket man kanske inte ska förvånas över.

Men, sen körde jag tillbaka till jobbet, och på trettiosträckan precis utanför biblioteket höll man på att ordna en vägbula, ett farthinder av allra värsta sort. Jag funderade på varför man gör vägbulor på trettiosträckor, när det ändå går så väldigt långsamt. Det är faktiskt inte alls bra, eftersom när man ser ett sån’t farthinder, som riskerar att slå sönder bilens underrede om man kör för fort, så kör man naturligtvis inte fort. Trettio funkar. Men grejen är att man är så fokuserad på den där bulan för att kunna manövrera bilen över den, att man liksom missar omgivningen. Uppmärksamheten för stokastiska cyklister och annat löst folk runt gatorna liksom nästan försvinner. Och det tycker jag är lite dumt. Sen tänkte jag på en annan sak också. Och det är att om man nu ändå vill ha vägbulor för att försöka hindra trafiken på effektivaste sätt, varför inte göra massor av vägbulor? Man skulle ju faktiskt kunna göra typ en puckelpist av vägen. Då kommer det inte gå fort, jag lovar. Kanske kommer det inte bli någon trafik alls. Och då blir hastigheten definitionsmässigt noll. Vägsäkert!

Det finns faktiskt gator med puckelpist, liten puckelpist, kullerstensgator. Avskyvärt. Man kunde kanske gräva upp kullerstenen och lägga om den i en park om man vill bevara den?

Ja, men det var inte slut med dagens idéer där. Nejdå, för sen började jag metatänka, jag tänkte på idéer. Det retar mig att jag får så många idéer och tankar när jag kör bil. Eftersom jag inte kan stanna och anteckna, och jag har visserligen funderat på att spela in på telefonen, men det har aldrig blivit av. Men, jag tänkte att det kanske är en bra idé ändå att ha massor av idéer och sen glömma bort dem. Om jag kom ihåg allt skulle det bli stockning och ingen plats för nya idéer. Nu rullar de på, liksom, och ett tu tre kommer jag ihåg något ändå.

Nästan framme vid jobbet finns en sista rondell. Några killar i tolvårsåldern sprang över gatan, på övergångsstället, det var aldrig någon risk att de skulle bli påkörda, med hamburgare och läsk i händerna. Jag drabbades genast av en hypotes, de sprang antagligen för att hinna med en buss. En buss kom mycket riktigt, och jag ville ju undersöka hur det föll ut, om de hann, så jag körde lite lugnt in i rondellen och kollade åt busshållet, typ 180 grader bakåt. Sen kom jag på att det inte var världens bästa idé att göra den typen av experiment när man kör. Men det gick bra. Och vad ska man göra, när den stackars hjärnan gör sitt bästa för att sysselsätta sig här i världen? Tänk om jag har för lite att tänka på? Jag kanske måste läsa mer?

Drömmar och längtan

Kulturkollo ställer frågorna:

  1. Ditt bästa verklighetsflyktstips? (bok, film, tv-serie…)
  2. Vad längtar du allra mest efter just nu?

Om vi börjar med tvåan så är den lätt att besvara. Jättelätt. Tid att läsa, tid att tänka, tid att skriva. Höstmys helt enkelt. Utan en massa saker som stör eller måste göras. Det uppfylls emellanåt, en lördag då och då. Helgen som kommer, t ex, är vad jag vet utan särskilda krav. Då kanske höstmys och läsmys kan infinna sig? Det ska naturligtvis vara vackert väder, sol och vackra löv och lagom varmt. Lagom hösthög luft.

Verklighetsflykttips … Alla böcker är verklighetsflykt, på det sättet att de under läsning gör att jag försvinner från min verklighet en stund. Spelar ingen roll vilken bok det är, eller text. Nästan. Det slår mig att vissa texter är väldigt mycket verklighet, som rapporter på jobbet, de är typ realtidsverklighet över dem. Men allt annat, t ex den intressanta texten jag läste under lunchen Livets mening, av Richard Taylor ur antologin Frågor om livets mening. Texten ingår i filosofikursen. Och den är intressant. Texten alltså. Ja, kursen också såklart. Verklighetsflykt är det som avviker från verkligheten nu, det som får tankarna att springa iväg från det som egentligen ska göras, eller det som vanligen görs. Fast … när jag tänker på saken på det sättet, läser jag ju vanligen den typen av texter, alltså hör de till verkligheten. Nu blev det besvärligt här. Men jag vet, när jag läser sådana texter föreställer jag mig samtidigt som jag läser, i något parallellt tankespår, att jag har nytta av texten, och att jag hittar intressanta sammanhang att diskutera den, och komma vidare med tankarna i den. Så tänker jag nästan alltid när jag läser.

Det var länge sen jag läste en bok som försatte mig själv i den världen som boken beskriver, så att jag knappt ville komma ur. Det hände ungefär när jag var tonåring, har det hänt sen dess? Usch så rationell jag är. Men, även om jag inte direkt kan försätta mig i miljön och världen när jag läser, så kan jag försätta mig i någons tankegångar. Eller titta på världen.

Men, jag vet förresten världar som jag gärna skulle besöka! När jag läser filosofiska texter, t ex skrivna på 1600-talet, eller senare också, tänker jag mig att jag fick vara i den världen, ha all tid i världen och ägna mig åt att tänka filosofiska tankar hela dagarna. Eller göra matematiska eller fysikaliska undersökningar. Och tänka ut vad de betyder. Tänk, det skulle inte finnas några högljudda maskinljud i den världen, bara mörker, stearinljus och tystnad. Och massor av tid att tänka. Naturligtvis förtränger jag allt elände den världen innehåller. Och mörker betyder inte mörker, utan mer avskärmning, såklart solen flödar i den världen också. Jag tänker mig alltså Etiken av Spinoza, som en bok för verklighetsflykt. Eller varför inte Augustinus Bekännelser om man vill fly lite tidigare.

Oktober

Nu är det höst. Som information för den som missat det. Jag ska skriva en dikt, men jag är usel på dikter. Det är som är besvärligt med dikter är att de liksom är ”stämning”, och ”bilder” och man ska liksom inte läsa, utan känna. På nå’t sätt. Och det är liksom inget jag vill göra sådär … publikt. Jag kan inte skriva något som påminner om tillvarons svärta (ens om den skulle råka vara svart), eller den existentiella ensamheten i att vara människa. Som verkar vara diktargrejer. Och jag tycker förresten existentiell ensamhet är lite kittlande på något sätt, så jag skulle skriva en positiv dikt om det, typ:

Här sitter jag och glor,
på rymden svart och stor.
En stjärna vit och klar,
dit tar det många dar,
oändligt tid och rum
man blir förskräckligt stum.

Inte sådan svärta. Sådär blir det när jag diktar. Rent förfärligt. Deprimerande faktiskt. Undrar om man inte kunde ha performance istället. Typ att man läser en dikt och sen blir man deprimerad av uselheten. Det är existentiell smärta och svärta det.

Men jag tänker inte hänga läpp för min bristande diktarförmåga. Man kan inte vara stjärna på allt. Istället har jag börjat läsa I love Dick. Jag tycker titeln är ganska kul, och det är klart att konstiga karlar finns det gott om, så vad ska man göra? När jag börjat läsa, läste jag en recension i DN, och nu vet jag inte riktigt om jag ska läsa vidare: ”Någon hade skilt sig, ytterligare en gjort slut med sin pojkvän, en tredje fattat ett annat livsavgörande beslut, och på något sätt hade det med Chris Kraus essäroman från 1997 att göra.” 

bok_ilovedick_1

Men det är klart att jag blev mer nyfiken på bokens omskakande inverkan, så jag läser vidare. Tänk om jag inte blir omskakad? Jag skulle behöva ta några viktiga beslut. Så jag tänker att jag kanske får lite inspiration att fatta det där beslutet om jag läser? Men tänk om jag inte får det. Vilken besvikelse. Nåja. Då kan jag fortsätta med de andra böckerna. Besluten handlar förresten inte om Doktor T. Bara om mig, mig, mig. Å andra sidan kommer ju Doktor T att märka om jag tar beslut som rör mig. Och liksom på det sättet beröras av det. Fast det är ändå inga dåliga beslut som ska tas, utan bra, såklart.

Ja, och nu börjar det bli mörkt om kvällarna. Några hundra meter från oss kan man se solnedgången över Mälaren. Det är trevligt.

bredsand161003_1

 

 

 

Det som är platt

De senaste dagarna har jag mest läst bokbloggar. I kategorin bloggar, alltså. Dels om bokmässan, dels har jag bläddrat och ströläst.

Inläggen är ofta recensioner och information om var man kan köpa boken. Ibland har bloggaren köpt eller lånat boken, ibland fått den skickad till sig av förlaget. Det finns väldigt många böcker. Väldigt många som jag vill läsa, men också väldigt många jag inte alls vill läsa. Jag är inte så mycket för ren underhållning, till exempel. Varför ska jag ägna flera timmar åt en bok om den försvinner ur hjärnan sen? Det känns som extremt slöseri med tid. Eller är det inte? Jag vill att texter ska säga något. Kanske alla texter säger något, om man bara letar, och det är klart det inte är fel med underhållning ibland, man måste ju vila den stackars hjärnan. Men min hjärna vill inte vila. Den blir helt uttråkad av att inte ha något att göra. Av sådant som är platt. Jag letar efter något. Men jag vet inte vad.

Jag tänkte igen på Therese Bohmans böcker, de jag nyss läst, Den drunknade och Den andra kvinnan. Jag upplevde dem som mer än underhållande. Men vad minns jag nu? Kanske är det igenkänningen, den att det är svårt att hitta intressanta människor att umgås med. Då menar jag förstås inte ”intressant” i absolut bemärkelse, här får vi vara relativa. Men kvinnan i båda romanerna är samma person. Någon som väntar på något, som mest verkar låta saker hända. Visst blir man lite frustrerad över det, att hon aldrig tar tag  saker och ting, aldrig riktigt vill något. Fast det är svårt att vilja något, när det finns så mycket ointressant att vada igenom, tänker jag. Eller när det finns så mycket som man faktiskt behöver tänka på, och igenom. Det är lustigt hur båda romanerna liksom hänger ihop, nu menar jag inte med varann, utan var och en för sig, trots att det faktiskt händer lite konstiga saker. Och det är konstigt att det hänger ihop trots att de andra personerna är rätt fragmentariska. Man får inget riktigt grepp om Gabriel i De drunknade. Å andra sidan är det kanske precis det man inte ska få. Och det man ser av människor är rätt fragmentariskt.

Nu kom jag på varför de romanerna är mycket bättre än en annan roman jag råkade läsa i somras. Det är frånvaron av platthet. Båda Bohmans böcker vill man läsa vidare för att se vad som händer, jag undrar hela tiden vad som ska hända, och varför gör hon så. I den andra romanen, vars titel jag inte nämner, är personerna helt tillrättalagda, man undrar ingenting om dem, deras tankar och känslor är ytliga och helt synliga. De är helt platta. Det måste vara en rätt svår balans att gå mellan platt, komplex och helt obegriplig …

Sådärja, blogginlägget utan mening. Utan slut. Inget som knyter ihop det med början. Förutom att det kanske är ungefär det jag letar efter, något som är mer än det som syns på ytan.

Bilden är från imorse, en liten bokhög. Eftersom Kim Thúy är den som nämns mest i bloggar om bokmässan, alltså av de jag läst, de hör väl till samma kluster, så har jag lånat hennes böcker. Nu är jag naturligtvis ohyggligt nyfiken att läsa. Den översta där, minns jag att jag läste om för ett tag sen. Den måste jag också läsa. När jag nu ska hinna det. Om någon behöver läslov, så är det jag.

image

Trafikens moral

Imorse släppte jag av Lilla Dotter vid tågstationen. Det finns en ganska fiffig trafiklösning för just av- och påstigning. Vår stad måste vid något tillfälle haft en relativt klurig trafikingenjör, oavsett om han eller hon hittade på lösningen själv eller tog intryck av andra städers lösning. Det senare är verkligen inte att förakta, det är märkligt många människor med bristande förmåga att ta till sig bra saker som andra kommit på.

Nåja. Trafiklösningen innebär helt enkelt att man kan köra i dubbla, till och med trippla rader, stanna, släppa av, och fortsätta, utan att bli instängd. I alla fall om alla kör som det är tänkt. Men nu kör ju inte alla som det är tänkt. En del stannar t ex vid de gula linjer som markerar att man inte ska stanna just där, eftersom man om man stannar där kommer att förstöra trafikflödet och blockera hela fiffigheten.

Icke desto mindre är det många som stannar vid de gula linjerna, och alltså blockerar för alla andra. Antingen att komma ur den fiffiga trefilen, eller att komma in i den. Resultatet blir i vilket fall som helst kaos. Och jag blir arg.

Vi bortser från nittioåriga tanter och farbröder som tänker lite långsamt och också kör långsamt, men försiktigt, som jag möjligen kan förlåta för bristande förståelse för moderna fiffigheter. Med ålderns rätt. Men alla andra. Där har jag ingen förståelse alls. Jag kan helt enkelt inte begripa hur man kan vara så stupid att man blockerar en fiffighet. Det är bortom mitt förnuft att förstå det. Men, igår började jag läsa avsnittet om Moralfilosofi i filosofikursen. Man skulle antagligen kunna säga, såhär ytligt, att en del människor har andra optimeringsparametrar i sina personliga moralsystem.

Antag att det för mig t ex är viktigt att inte stå ivägen, inte utgöra hinder för andra, i trafiksituationen. Jag tycker, av någon märklig anledning, att det är bra om trafiken flyter smidigt, det minskar risken för olyckor. Alltså kan jag tänka mig att köra tio meter till, vilket innebär att Lilla Dotter får en tio meter längre promenadväg till tåget, för att trafiken totalt ska flyta smidigt och minska den totala risken för haveri. Medan någon som stannar där det är gulmarkerat gjort den bedömningen att det är viktigare att hans Lilla Dotter slipper gå tio meter extra, än att det inte blir stopp ända ut i rondellen. Alternativt tror han att den tid det tar för hans Lilla Dotter att kliva ur bilen, tillsammans med stopp och starttid, är så infinitesimalt liten att det inte påverkar trafiken alls. Ibland har han naturligtvis tur, när han kommer i en tidsslot där det faktiskt inte är särskilt mycket trafik. Men oftast har han inte tur. Eller ska vi säga, oftast har alla andra otur.

Här står alltså två moraluppfattningar mot varandra:

  1. Vi ser till att det funkar så smidigt som möjligt för alla
  2. Alla andra kan vänta, det tar inte så lång tid för mig att göra intrång på deras tid och livsordning.

Det jag möjligen är osäker på, är om människor med moraluppfattning enligt alternativ 2 verkligen medvetet har tänkt igenom sin uppfattning och sina ageranden och bestämt att de ska agera enligt den metodiken. Vilket faktiskt är nedslående. Det innebär nämligen en risk för att just den moraluppfattningen är den naturliga. Jag kan inte hjälpa att jag inte uppskattar den naturligheten.

En vanlig mamma

Ibland beter jag mig som en vanlig mamma.

Dvs jag sitter inte bara och läser och skriver, som jag annars gör enligt mina rara barn. Denna helg har jag, enligt mig själv, varit vanlig. Jag har tittat på samtliga matcher som Lille Son spelat i ungdoms-SM i rugby. Det är ganska jobbigt att se sin lilla bebis, jamen det spelar ingen roll att han är 195 cm lång, han är min lilla bebis i alla fall, bli mosad. Jag har visserligen skjutsat honom till träningar och lyssnat på det han berättat, men jag har inte sett. Tidigare. Så illa är det inte, eftersom han började spela rugby precis före sommaren. Men nu såg och fotade jag allt. Han fick många blåmärken och bulor. Men de vann ungdoms-SM i sin klass, och lyckan var förstås stor. Mamman var glad för sonens skull.

rugbysm3

Mamman, vilken alltså är jag, har nu återgått till de lugna aktiviteterna som att skriva och läsa. Jag har just lämnat in andra inlämningsuppgiften i filosofi-kursen. Och jag konstaterade här på morgonen, som jag säkert konstaterat tidigare, att skrivkursen är väldigt lästung. Men jag har förfärdigat både Therese Bohmans Den drunknade och Cecilia Davidssons Höga berg och djupa dalar. Nu ingick inte just de böckerna i kursen, men Bohmans Den andra kvinnan ingick som förslag till bok att recensera, och den läste jag, och fick lust att läsa mer. Jag står på kö på Aftonland också, på  biblioteket. Och Cecilia Davidsson är en av handledarna på skrivkursen, och hon skriver noveller förstod jag, och det tycker jag är kul, så det var jag naturligtvis tvungen att läsa. Ja, och jag gillade båda böckerna. Något mer kanske jag inte skriver just nu. Men det där att skriva noveller, som liksom är ”mitt i” något som bara sådär i förbigående händer, tycker jag är väldigt tilltalande. Och Therese Bohmans böcker är intressanta på ett speciellt sätt, särskilt den här sista som jag läste, Den drunknade, det är inte många personer som finns i den. Typ sju stycken. Tre ganska förekommande, två lite mindre och två ytterligare pyttelite. Det är intressant.

Inlämningsuppgiften i filosofi handlade om kausala argument för materialismen. Jag praktiserade dem på fikat, på jobbet, i fredags, det var jag som anordnade. Några kollegor hade synpunkter. Som ”trams”. Det är ganska intressant det också.

Imorgon är det vanligt jobb. Nästa år kanske jag vill gå på bokmässa.

Undantag

I måndags ringde alarmet klockan fyra. Färden gick via dimhöljda vägar och soluppgång, mycket vackert, mot Växjö och den första av de obligatoriska träffarna i skrivkursen. En femtimmars bilresa. Nu hade jag laddat upp med Filosofiska rummet, ljudbok och föreläsningarna i Filosofikursen, så jag hade verkligen inte tråkigt. Bilkörning är ovärderlig tanketid också, det går utmärkt att köra när det är helt tyst.

Jag vet inte varför jag anmälde mig till den där kursen egentligen, eller jo det vet jag, jag tycker det är kul att skriva. Och jag vill bli bättre på det, framförallt vill jag spotta ur mig inlämningsuppgifter i kurserna jag läser snabbt och effektivt. Men, jag vet inte hur jag egentligen tänkte att en kurs inriktad på skönlitterärt skrivande skulle hjälpa mig där. Jag tänkte nog att göra skrivövningar kunde vara bra, träna flinkhet. Och så är det ju helt enkelt bara roligt. Och det är där jag har ett problem. Eller det är inte problem för mig såklart, att ha roligt. Men jag känner mig oambitiös som inte har ett skrivprojekt, något som måste komma ut. Jag har liksom inget särskilt att berätta. Jag kan visst hitta på saker att berätta, men det är inget måste. Jag förtärs inte inifrån om jag inte berättar. Eller gör jag det, utan att jag fattar det? Vad ska jag isåfall berätta. Egentligen vill jag berätta vad jag ser här utanför fönstret. Det är en skog. Några tallar lutar. Himlen är blå och det verkar inte blåsa idag. Det mest spännande som händer är när någon går förbi, det händer en gång i timmen. Det är bra med skog, då fångas man inte in att titta på något som man inte borde ägna tid åt. Som när jag satt på jobbet på ett ställe med en kontorsbyggnad mitt emot, och jag kunde se vad alla de människorna gjorde. Jag såg när de alla gick från skrivborden och gick till fika. En gång såg jag en som gick omkring med bar överkropp på sitt kontor. Han bytte skjorta. Man kan undra varför.

Men nu ska jag skaffa mig ett skrivprojekt, det behövs för kursen i vår. Då ska man nämligen skriva på en sammanhängande text. På ett projekt. Tills dess måste jag öva in mig på det. Så nu har jag tagit tag i saken, jag har bestämt mig för att gå upp en timme tidigare varje morgon och ägna den timmen åt att bara skriva en massa saker. Jag började imorse. Det var mysigt. Det var mörkt ute, ingen annan än jag var uppe, jag duschade och satt på kaffe. Och så satte jag mig vid mitt skrivbord och skrev en massa saker.

Problemet blir förstås det där med sömn. Jag har nämligen också den fiffiga idén att jag ska vara uppe lite extra länge på kvällarna så att jag får lugn och ro att läsa, både skönlitteratur och kurslitteratur. Eventuellt måste jag ordna ihop det där, så att jag får sova också. Det behövs tyvärr.

Men vi börjar komma in i de nya rutinerna efter flytt och nya skolor, det frigör en del tid. Nu är frågan vilket skrivprojekt jag ska skaffa mig. Vad behöver komma ut?

Filosofin behandlar skepticismen. Jag tänker alltså finns jag, sen blir det mer komplicerat. Hur vet jag att jag inte är en hjärna i näringslösning? Den typen av tankar. Om jag är en hjärna i näringslösning så simulerar den just nu den här texten åt mig. Fast den verkar komma ur min bottenlösa, men materiella, fantasi. Det finns 1078 atomer i universum har någon räknat ut. Ett ändligt antal, även om det är stort. Det betyder att det bara kan vara ändligt antal kombinationer av dem. Och om medvetandet är materiellt, ändligt antal tankar. Även om de är många möjligheter. Då inser man igen, att för oss, som verkar ha begränsad tid och begränsad förmåga att tänka tankar, vi har taskig bandbredd helt enkelt, verkar det ändå finnas oändliga möjligheter att tänka en massa tankar. Vi verkar ha fri vilja, men det är bara för att vi har dålig bandbredd. Och det jag skulle komma fram till är att den här taskiga bandbredden gör det svårt att tänka ut hur det skulle vara mätbart att vi är hjärnor i näringslösning. Det retar mig att jag inte direkt kan se hur det skulle gå till.

 

Det är så mycket som är roligt

Jag har ägnat hela dagen, på jobbet, åt ett enda litet problem. Två beräkningar jag gjorde, på olika sätt, borde enligt förnuftet ha givit samma resultat. Det gjorde de inte. Det skilde litegrann. Någon hade kunnat sagt ”äsch, det är så lite, det är ett numeriskt fel”, dvs ett fel som beror av att vi räknar med ändlig precision, att det är väldigt många numeriska tal av olika storleksordning som läggs ihop och att datorn inte kan räkna med hur många värdesiffror (typ decimaler) som helst, man måste trunkera någonstans. Och så släpper de frågan och tycker att det inte finns några fel. Men jag, jag kan inte göra det. Jag är präglad av antingen mig själv, eller en kollega jag hade precis när jag började jobba för mer än 25 år sen. En irriterande petig kollega som klagade på minsta lilla skillnad i sådant det rent teoretiskt inte borde vara någon skillnad på, men är, eftersom världen är icke perfekt och beräkningar inte har oändlig precision varken i mätandet av indata eller i beräkningsresultat. Men jag vill vara ”tillräckligt nära”, eller exakt förstå skillnader. Så det har jag ägnat dagen åt. Till slut förstod jag. Då blev jag nöjd.

Ibland undrar jag varifrån jag fått den där egenskapen att sitta still och gräva och gräva och gräva för att försöka begripa något. Det är obegripligt. Egentligen skulle man kunna strunta i det. Att förstå. Varför ska man förstå varför beräkningen av två flöden inte skiljer mer ett halvt kilo. Ja, jag vet inte. Det hör till områden måste veta, bara.

Sen har jag diskuterat medvetandet, zombieargumentet och fått in två inlämningsuppgifter i skrivkursen, hämtat en bok jag reserverat på biblioteket, kört Doktor Ts bil till Arlanda, diskuterat judendomen med Store Son och gjort strategiskt fredagsfint (dvs städat kök och badrum). Tyvärr lyckades jag inte åstadkomma en fin mysig fredagsmiddag, men sönerna och jag åt på Max efter Arlandaturen och hade rätt trevligt ändå, det känns inte som en stor imageförlust. Lilla Dotter förärade Fadern med ett besök.

Det är förfärligt att vilja så mycket och att det helt rationellt inte finns tid till allt. Det man kan undvara ska man alltså undvara. Och jag vet vad jag kan undvara, jag kan undvara dumheter. Jag kan undvara meningslösa argument, meningslösa meningsutbyten, meningslösa kontroverser, meningslöst dåligt humör, meningslösa aggressioner. Det kan jag undvara. Inte för att jag tänker sprida osjälvisk kärlek i världen eller ha överseende med det, nej, det är mer en fråga om att undvika det.

Stopp loss helt enkelt. Stopp loss på meningslösheter.

Fullmånen ikväll, fotad med iPaden, därav den tveksamma kvalitén, men man förstår konceptet. Lyser in i vårt sovrum, även om detta är fotat från altanen.

image

Medvetandet

Den första delkursen i Filosofi A avhandlar som ett av de första momenten Kropp och Medvetande. Enligt epifenomenalismen är medvetandet typ en mental blindtarm, utan återkoppling till hjärnans aktivitet. Hjärnan och kroppen sköter själva hela grejen, och medvetandet är liksom bara en TV som sänder det som pågår. Det verkar lite konstigt att evolutionen skapat ett medvetande till ingen nytta, men vem vet. Precis som man spekulerat kring blindtarmen, att det är en rest som vi egentligen inte behöver, är kanske medvetandet något vi behövde tidigare men egentligen inte behöver längre.

Tänk om det är därför människor ägnar sig åt meningslösa aktiviteter som att glo på fåniga TV-program eller sport eller något annat, bara för att medvetandet finns där och behöver roas.

Jag själv lutar förstås åt materialismen som rimlig syn på saken, hjärnan och medvetandet är detsamma.

Men flytten är, som jag skrivit tidigare, en existentiell fråga, och den ställer också frågor om medvetandet. En sak jag tydligt märker är att vardagssaker som jag inte tänkt på förut, utan bara gjort, som att ta hand om disken efter middagen, göra rent i köket, köra en tvättmaskin, sortera tvätt, förbereda något. Allt sådant tar mycket mer tid nu. Jag måste tänka ut logistiken för det! Gå ut med soporna, när gör man det? Ja, när soppåsen är full förstås, men det funkar på ett annat sätt nu. Soppåsarna är mindre, vi behöver gå ut oftare. Allt sådant satt i muskelminne och rutiner som man inte tänker på. Det tog ingen tid alls, nästan, det var bara att göra. Nu spenderar jag kvällarna med att programmera om muskelminne och rutiner, för att ta bort dessa vardagsgöromål från medvetandet. Det är ganska intressant.